Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Izrađeno je idejno rješenje privremenog Centra u Gružu

Grad Dubrovnik otvara Centar za djecu s teškoćama u razvoju

storyeditor/2024-09-06/Centar_privremeni_bazen__1_.jpg
1/5
Foto: Grad Dubrovnik Privremeni centar imat će prostorije za rad i terapiju te dnevni boravak
Počinje realizacija projekta Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama. Glavni projekt privremenog centra trebao bi biti gotov do kraja godine

Grad Dubrovnik pokrenuo je projekt realizacije Centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života, iako nije institucionalno nadležan za osnivanje ustanova ovog tipa. Nakon što je Grad u ovu svrhu odlučio dodijeliti prostore bivšeg "Hotela Stadion" u okviru zgrade gradskog bazena u Gružu, novoosnovanoj ustanovi za pružanje usluga u zajednici, izrađeno je idejno rješenje budućeg Centra u ovim prostorima, koji bi trebali biti privremeni do trenutka dok se ne sagradi potpuno novi objekt na području Žarkovice.

Uređenje 2,5 mil. €

Budući Centar bio je i tema sastanka koji je u Dubrovniku gradonačelnik Mato Franković održao s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem. Dogovoreni su i daljnji koraci potrebni za početak rada nedavno osnovane ustanove za pružanje usluge u zajednici.

Trenutačno se, nakon što je projekt privremenog Centra usuglašen sa stručnim osobama, izrađuje glavni projekt koji bi trebao biti gotov do kraja ove kalendarske godine. Dogovoreno je kako će resorno ministarstvo u 2025. godini osigurati 50% sredstava za uređenje prostora, a preostalih 50% osigurat će Grad Dubrovnik. Procijenjeni trošak uređenja prostora s namjenom centra za pružanje usluga u zajednici iznosi 2,5 milijuna eura, s tim da je Grad prethodno proveo rekonstrukciju zgrade gradskog bazena dovodeći prostore bivšeg hotela u stanje roh-bau.

Privremeni centar imat će prostorije za rad i terapiju te dnevni boravak
Foto: Grad Dubrovnik Privremeni centar imat će prostorije za rad i terapiju te dnevni boravak

Centar će u bivšem hotelu, u dijelu zgrade nasuprot Atlant centra, u prizemlju imati dnevni boravak, blagovaonicu te prostorije u kojima će se provoditi glazbene i likovne terapije. Na katu će biti radne prostorije: dvije senzorne sobe, prostor za rad logoped/psiholog, prostor za rad socijalni radnik/pedagog, za rad edukacijskog rehabilitatora i za rad fizikalne terapije.

Predstavljajući projekt i njegovo idejno rješenje ministru Piletiću, gradonačelnik Franković naglasio je kako prostor u samom centru grada, sa svojom pristupačnošću korisnicima, uključujući osobe s invaliditetom, predstavlja idealnu lokaciju za prvi prostor budućeg Centra. Dodao je i da bi, nakon izgradnje Centra na Žarkovici, ovaj prostor mogao nastaviti djelovati zbog svoje pogodnosti i blizine korisnicima.

Projekt Centra je kao dugoročno i sveobuhvatno rješenje pokrenut kako bi se djeci s teškoćama u razvoju i osobama s poremećajima iz spektra autizma i pridruženih smetnji na području Dubrovačko-neretvanske županije pružila zdravstvena i socijalna skrb koja trenutno nedostaje te im se osigurali uvjeti za društvenu integraciju te kvalitetan, dostojanstven i ispunjen život. Gradska uprava odlučila je izraditi projektnu dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu, besplatno dodijeliti zemljište te sufinancirati gradnju budućeg centra.

Tri glavna objekta

Prema idejnom rješenju, Centar za pružanje usluga u zajednici na Žarkovici koncipiran je kao sklop zgrada koji se sastoji od tri glavne zgrade te niza objekata za stanovanje i radne aktivnosti. Tri glavna objekta podijeljena su prema programima koji će se u njima provoditi - zgrada Centra za autizam, zgrada Centra za rehabilitaciju, prihvat i smještaj, učenje, rad i psihosocijalnu podršku te zgrada za slobodno vrijeme i administraciju. Između njih postoji funkcionalna topla veza kroz sve etaže. Idejno rješenje i idejni projekt nastali su kao rezultat funkcionalno-organizacijskih zahtjeva iz Prijedloga projekta Centar za pružanje usluga u zajednici, a idejni projekt dodatno će se razraditi u suradnji s projektnim timom i predstavnicima roditelja.

Budući Centar za pružanje usluga u zajednici, podsjetimo, pružat će usluge poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije djeci i mladeži s teškoćama u razvoju (do 21 godine života) kao i usluge odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima, osjetilnim, intelektualnim, mentalnim oštećenjima, poremećajima iz autističnog spektra i višestrukim oštećenjima, poput usluge smještaja i cjelodnevnog boravka, a što su roditelji naglašavali kao najveći problem s kojim se susreću.

storyeditor/2024-09-08/kruzni_tok_1.jpg Južna obilaznica Kružni tok prema Rokovcima svečano otvoren i pušten u promet storyeditor/2024-09-06/a_pomocnici_foto_anita_zeko.jpg Projekt "In-In – integracija i inkluzija" Potpisani ugovori s 39 pomoćnika u nastavi storyeditor/2024-09-06/PXL_050924_120123472.jpg Na dvije etaže osigurat će smještaj za 14 odgojnih skupina te ukupno 280 djece Najljepši dar za 51. obljetnicu vrtićke djelatnosti – novi vrtić na Bajeru