Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
7,70 eura bruto

Grad Dubrovnik povećao satnicu pomoćnicima u nastavi već drugi put

škola u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
U ovoj pedagoškoj godini 72 su pomoćnika u nastavi u osnovnim školama, dok ih je u dubrovačkim vrtićima 43

U skladu s odlukom Gradskog vijeća Dubrovnika, satnica za pomoćnike djece s teškoćama u razvoju u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika povećana je na 7,70 eura bruto.

Ovo je drugi put da Grad Dubrovnik povećava satnicu pomoćnicima u nastavi. Naime, u listopadu 2022. Grad Dubrovnik među prvim je hrvatskim gradovima donio takvu odluku, a neto satnica za rad pomoćnika u nastavi povećana je s 25 na 35 kuna (4,65 eura). U ožujku ove godine, radi usklađivanja teksta Odluke s odredbama Zakona o radu, utvrđena je visina bruto satnice za rad pomoćnika u nastavi u iznosu od 5,97 eura (45,00 kuna).

Pomoćnici u nastavi koji rade u osnovnim školama i vrtićima na području Grada Dubrovnika zatražili su od gradonačelnika Mate Frankovića novo povećanje satnice za svoj rad, a s obzirom na važnost ovog posla, odgovornost koju pomoćnici preuzimaju u radu s djecom s poteškoćama te trenutačnu situaciju na tržištu rada, s čime se on složio.

Cilj je povećanja satnice pomoćnicima u nastavi to da se ovom plemenitom zanimanju da određena važnost i težina te da se ono učini atraktivnijim u uvjetima nedostatka radne snage u Dubrovniku, poručili su iz Gradske uprave.

Program osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i svim osnovnim školama Grada Dubrovnika, a prati ga rast broja angažiranih pomoćnika. U školskoj godini 2020./2021. radila su 42 pomoćnika u nastavi s 47 učenika osnovnih škola dok se u ovoj pedagoškoj godini broj pomoćnika u osnovnim školama povećao na 72. U dubrovačkim vrtićima angažirana su 43 pomoćnika.

Uključujući pomoćnike u nastavi u školama ukupno je 115 pomoćnika koji rade s djecom s teškoćama u razvoju.

Rad pomoćnika u vrtićima financira se u potpunosti iz proračuna Grada Dubrovnika, dok se rad pomoćnika u osnovnim školama djelomično financira iz Europskog socijalnog fonda iz kojega je za tu svrhu osigurano 300.000,00 eura za školsku godinu 2023./2024.

Prvašići u Dubrovniku DUBROVNIK U dubrovačkim školama 60 prvašića više nego prošle godine ZAVRŠETAK RADOVA na najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu, rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale, očekuje se do kraja godine dubrovnik Dubrovnik je u šest godina povukao 300 milijuna eura U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa