Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

U dubrovačkim školama 60 prvašića više nego prošle godine

Prvašići u Dubrovniku
1/2
Foto: Grad Dubrovnik
Nova OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri primila je prve učenike koje je u objektu u Ulici I. Sarake došao pozdraviti i gradonačelnik Mato Franković

U dubrovačke osnovne škole ovog je tjedna krenulo 460 učenika prvih razreda, šezdeset više nego prošle godine. Tim povodom gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegovi suradnici, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovali su u programima koje su škole organizirale kako bi pozdravili svoje prvašiće i poželjeli im sretan i uspješan početak formalnog obrazovanja.

Gradonačelnik je tako pozdravio prvu generacije polaznika OŠ Marina Getaldića i njihove roditelje u novom objektu u Ulici Ilije Sarake. Iskazao je čast što ima priliku sudjelovati u ovom povijesnom trenutku otvaranja nove škole u staroj gradskoj jezgri i uputio zahvalu donatorima, Zakladi Caboga Stifung i gosparu Ivu Felneru.

Ulaganje od 2,5 mil. eura

Ukupno ulaganje u obnovu i adaptaciju te opremanje Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije (objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar) iznosi 2,5 milijuna eura.

Ova osnovna škola raspolaže s ukupno 16 učionica za osam razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave, čime su se stekli svi uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave.

Učenike su dočekale nove klupe, stolice i ostali školski namještaj usklađen s Montessori pristupom koji potiče razvoj djece kroz poticajnu okolinu. Svaka učionica u oba objekta opremljena su digitaliziranom pametnom pločom, a prema svim suvremenim standardima uređene su i ostale prostorije za dodatne aktivnosti i prostori nastavnog osoblja, kao i čajne kuhinje.

Zahtjevni radovi provedeni prilikom adaptacije palače u školu praktični su primjer provedbe revitalizacije povijesne jezgre i vraćanja života unutar gradskih zidina, što je jedna od odrednica i Plana upravljanja, ističu iz Grada Dubrovnika. U tom kontekstu, dodaju, prioritet ove gradske uprave je zaštita i očuvanje baštine uz istovremenu obnovu kulturnih dobara i njihovo korištenje za javne potrebe poput obrazovanja.

Mokošica u jednoj smjeni

Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je polaznike prvih razreda i njihove roditelje u OŠ Mokošica. Pritom je roditeljima poručio da će rekonstrukcijom i dogradnjom OŠ Mokošica ući u sustav nastave u jednoj smjeni te je najavio skori početak radova na izgradnji dvosmjerne spojne ceste Tamarić, zahvata koji uvelike rješava dugogodišnji prometni problem jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

U šest godina mandata ove gradske uprave u sustav osnovnoškolskog obrazovanja uloženo je 20 milijuna eura, otvorene su dvije nove škole, energetski su obnovljene tri škole te su provedena velika ulaganja u čitav sustav, naglašavaju u Gradu Dubrovniku.

ZAVRŠETAK RADOVA na najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu, rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale, očekuje se do kraja godine dubrovnik Dubrovnik je u šest godina povukao 300 milijuna eura U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa Cilj buduće revitalizacije kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća jest razviti društveno-kulturni centar Revitalizacija ljetnikovca Gučetić-Lazarević U ljetnikovcu i Memorijalni centar Ruđera Boškovića