Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Dubrovnik je u šest godina povukao 300 milijuna eura

ZAVRŠETAK RADOVA na najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu, rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale, očekuje se do kraja godine
1/4
Foto: DUBROVNIK
Među najznačajnijim projektima su Lapadska obala, Aglomeracija Dubrovnik, povijesno ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju, novi vrtići, tržnica, azil za životinje, mulfifnkcionalna dvorana u Gospinu polju...

Posljednjih mjeseci radi se na brojnim projektima u gradu Dubrovniku, od kojih su mnogi u velikoj mjeri sufinancirani europskim novcem. Ova gradska uprava u šest godina mandata povukla je više od 300 milijuna eura EU sredstava koja se izravno ulažu u povećanje komunalnog i društvenog standarda te unapređenje kvalitete života građana.

Povijesna ulaganja

Do kraja godine očekuje se završetak radova na najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu Grada Dubrovnika, rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale. Ovog je mjeseca već postavljen nosivi sloj asfalta na polovici zahvata ove investicije vrijedne oko 9,3 milijuna eura. Temeljita obnova i dogradnja Lapadske obale kapitalna je investicija od javnog interesa, ujedno najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina i u potpunosti financirana europskim i nacionalnim sredstvima. Po završetku projekta povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. Dubrovnik će ujedno dobiti biciklističku stazu i reprezentativnu šetnicu uz more.

U tijeku su i radovi koji se odvijaju u sklopu EU projekta Aglomeracija Dubrovnik. Dovršeno je 175 tisuća eura vrijedno čišćenje dijela povijesnog kanala, a u ovoj je fazi sanirano novih 90 metara kanala ispod Straduna. Nastavak radova očekuje se krajem turističke sezone. U tijeku su i radovi na sanaciji hidrotehničkog tunela ispod Srđa, kojima se sanira vodosprema i popravlja kanal dužine skoro tri kilometra koji dovodi pitku vodu za uži dio gradskog područja. I ovo je jedan od brojnih projekata u okviru aglomeracije koja predstavlja povijesno ulaganje u vodoopskrbu i odvodnju, ukupne vrijednosti 117 milijuna eura, a obuhvaća, između ostalog, 70 kilometara novih cjevovoda i pročistač otpadnih voda Lapad. U idućih mjesec dana očekuje se početak radova na sustavima odvodnje na brojnim lokacijama na području grada.

Dio je ovo aktivnih gradilišta koja gradu pod Srđem donose nove sadržaje i rješenja nekih od ključnih komunalnih problema, poput prometa, ali i, primjerice, osiguravanje dostatnog kapaciteta u gradskim dječjim vrtićima.

Nedavno su tako započeli radovi adaptacije i uređenja novog vrtića u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra u Solitudu, a prošlog su tjedna započeli i radovi uređenja prostora u sklopu DOC-a, također za potrebe dječjeg vrtića. Završetak se očekuje tijekom rujna, a s oba ova prostora Dubrovnik će dobiti ukupno 97 novih mjesta, kako bi se sva djeca mogla upisati u Dječje vrtiće Dubrovnik.

U izgradnji su i tržnica u Gružu te privremeni azil za životinje koji će već za nekoliko dana osigurati smještaj za minimalno 60 životinja.

U nekoliko idućih tjedana bit će ispunjeni svi preduvjeti za početak novih radova koji uključuju ugradnju dizalica topline u zgradu gradskog bazena, spojnu cestu Tamarić, sportsko i dječje igralište u Šumetu, igralište Suđurađ na Šipanu.

Već je potpisan ugovor za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline u zgradu gradskog bazena, čime će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Ugovor je vrijedan 2,021.781 eura s PDV-om, a iznos od 1,348.240 eura sufinanciran je bespovratnim EU sredstvima.

Dvorana za budućnost

Grad Dubrovnik predstavio je javnosti glavni projekt rekonstrukcije ljetnikovca Gučetić-Lazarević koji se namjerava prijaviti na EU fondove. Već je ishođena građevinska dozvola za njegovu obnovu i revitalizaciju, a cilj je razviti društveno-kulturni centar za stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika.

Dubrovnik očekuje i najveće dosadašnje ulaganje u pokrenutom ciklusu investicija u sportsku infrastrukturu. Izdana je građevinska dozvola za novu multifunkcionalnu dvoranu u Gospinu polju, koja će ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. te ujedno riješiti problem dvoranskog sporta u Dubrovniku za sljedećih 50 godina. Izgradnjom ove i obnovom postojeće dvorane u neposrednoj blizini Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, a u budućnosti će omogući domaćinstvo brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa Cilj buduće revitalizacije kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća jest razviti društveno-kulturni centar Revitalizacija ljetnikovca Gučetić-Lazarević U ljetnikovcu i Memorijalni centar Ruđera Boškovića JAVNA USTANOVA će nadležnom ministarstvu uputiti zahtjev za rješenje o udovoljavanju propisanim uvjetima, čime će se steći uvjeti za smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici Smještaj preostalih pasa sa Žarkovice u privremeni azil na Grabovici Grad Dubrovnik korak do registriranog azila za životinje