Izbornik
Naslovnica Gradovi
Revitalizacija ljetnikovca Gučetić-Lazarević

U ljetnikovcu i Memorijalni centar Ruđera Boškovića

Cilj buduće revitalizacije kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća jest razviti društveno-kulturni centar
Foto: DUBROVNIK

Glavni projekt rekonstrukcije i revitalizacije ljetnikovca Gučetić-Lazarević, smještenog uz obalu rijeke Omble u Mokošici, na temelju kojeg je u srpnju 2023. ishođena građevinska dozvola, ministrici kulture i medija Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek te gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću i suradnicima predstavila je glavna projektantica obnove ljetnikovca, arhitektica Ana Škevin Mikulandra. Cilj buduće revitalizacije jednog od najvrednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća jest razviti društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika i tako objektu, koji je trenutačno u lošem stanju, podariti javnu i društvenu namjenu, istaknula je u svom izlaganju Ana Škevin Mikulandra.

Ljetnikovac Gučetić-Lazarević bit će dom i budućem Memorijalnom centru Ruđera Boškovića. Naime, revitalizacija će istovremeno biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe, dok će se sanacijom renesansnog vrta i ogradnih zidova ponuditi sasvim novi reprezentativni ambijent.

Projekt obnove ljetnikovca Gučetić-Lazarević vodi Zavod za obnovu Dubrovnika, a po dovršetku izrade izvedbenog projekta, financiranje izvođenja radova obnove cijelog kompleksa planira se prijaviti na dostupne europske fondove.

Ravnateljica Zavoda Mihaela Skurić izvijestila je ministricu Ninu Koržinek-Obuljen i gradonačelnika Matu Frankovića i o statusu projekta rekonstrukcije ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda. Iznijela je podatak kako je za obnovu ovog ljetnikovca izrađeno idejno rješenje, dok će se izradi glavnog projekta pristupiti nakon donošenja izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije.

Projekt "Dubrovački ljetnikovci", koji je u 2022. dobio i vizualni identitet, uz dva navedena ljetnikovca uključuje i druge objekte ladanjske arhitekture u vlasništvu Grada Dubrovnika, poput ljetnikovca Restić, koji također zahtijeva potpunu rekonstrukciju i adaptaciju.

Napomenimo kako projekt "Dubrovački ljetnikovci online" ima za cilj informirati građane o dubrovačkim ljetnikovcima, o njihovim lokacijama i povijesti. Ima ih na desetke. Neki od njih su zaboravljeni, zapušteni i propadaju pa je važno potaknuti njihovu obnovu i revitalizaciju.

Eugen Savojski OPĆINA BILJE Skrovita mjesta općine Bilje – od starog mlina do stepskog travnjaka novi stanovi Sisačko-moslavačka županija Ovi stanovi okrenut će naše živote u boljem smjeru. Sada imamo sve Osijek ozelenjivanje urbanih površina Zbog klimatskih promjena ide sadnja 1700 stabala, na kupalište Kopiku njih 200