Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
ozelenjivanje urbanih površina

Zbog klimatskih promjena ide sadnja 1700 stabala, na kupalište Kopiku njih 200

Osijek
Foto: Osijek
Cilj projekta je povećati bioraznolikost, smanjiti emisije CO2 te smanjiti efekte toplinskih otoka u urbanoj sredini

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Osijeku 557.000 eura za dva projekta. Riječ je o ozelenjivanju urbanih površina u širem središtu grada i ozelenjivanju takozvanih periurbanih površina u prigradskim naseljima i sve to u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina na klimatske promjene. Ukupna vrijednost projekta je 700.000 eura, od čega je bespovratnih 80 posto i to financirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz ovoga projekta, zasadit će se čak 1700 stabala.

– U protekle dvije godine na području grada zasadili smo 1100 stabala tako da uistinu ovih 1700 stabala znači puno. Projektom će se osim nabave zelenila financirati i svi radovi i repromaterijali vezani uz sadnju istog te će se informirati i educirati javnost vezano za klimatske promjene – istaknuo je gradonačelnik Radić te dodao da sadnja kreće na jesen.Cilj ovoga projekta je povećati bioraznolikost, smanjiti emisije CO2 te smanjiti efekte toplinskih otoka u urbanoj sredini. O ozelenjivanju popularnog osječkog kupališta Copacabane izvijestio je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekavši da će na Kopiki do potpune rekonstrukcije, odnosno završetka druge faze obnove, biti zasađeno gotovo 200 stabala.

– Ono što je iznimno važno spomenuti da tijekom obnove, tijekom rekonstrukcije prve faze, a isto tako će biti u drugoj fazi, niti jedno jedino stablo nije uklonjeno. Naravno, stablo ne može u jednoj godini narasti i razviti se, ali kroz nekoliko godina će sigurno biti dovoljno hlada za sve kupače i posjetitelje našeg bazenskog kompleksa – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin koji je dodao da je bazenski kompleks Copacabanu od 21. lipnja, kada je počela kupališna sezona, do danas posjetilo čak 25.773 kupača.

radovi u Osijeku OSIJEK Zbog gužvi na ulicama često smo ljuti, ali svi radovi idu po planu Na zemljištu ukupne površine 169.671 četvornih metara uskoro će se izgraditi suvremeni pogon površine 48.000 četvornih metara, koji će Jabilovim korisnicima isporučivati sveobuhvatna proizvodna rješenja Otvorit će se oko 1500 novih radnih mjesta Dolaskom Jabila počinje jedan novi investicijski ciklus uređivanje okoliša uređenje okoliša Milijun eura za krajobrazne projekte