Izbornik
Naslovnica Gradovi
Otvorit će se oko 1500 novih radnih mjesta

Dolaskom Jabila počinje jedan novi investicijski ciklus

Na zemljištu ukupne površine 169.671 četvornih metara uskoro će se izgraditi suvremeni pogon površine 48.000 četvornih metara, koji će Jabilovim korisnicima isporučivati sveobuhvatna proizvodna rješenja
1/3
Foto: USTUPIO JABIL
Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji od osamostaljenja Republike Hrvatske, koja će otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta. Na njezinu smo privlačenju i realizaciji intenzivno radili pune dvije godine

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin započela je gradnja centra izvrsnosti američke kompanije Jabil Inc. Završetak je planiran za srpanj 2024. godine, a očekuje se da će centar otvoriti čak 1500 novih radnih mjesta. Tako će se na zemljištu ukupne površine 169.671 četvornih metara uskoro izgraditi suvremeni pogon površine 48.000 četvornih metara, koji će Jabilovim korisnicima isporučivati sveobuhvatna proizvodna rješenja. Osječki centar uključivat će proizvodni pogon, skladišni prostor, napredne servisno-tehničke sadržaje, urede i druge sadržaje nužne za svakodnevan rad. Očekuje se kako će taj ambiciozni projekt revolucionirati lokalnu industriju.

Osnovali multiresorni tim
– Raduje nas izgradnja Jabilova centra izvrsnosti za proizvodnju na gotovo 17 ha u osječkoj gospodarskoj zoni u Nemetinu. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji od osamostaljenja Republike Hrvatske, koja će otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta. Na njezinu smo privlačenju i realizaciji intenzivno radili pune dvije godine. Uz zapošljavanje lokalnog stanovništva i doseljavanje radne snage, dolaskom velike međunarodne kompanije koja u svijetu zapošljava približno 260.000 ljudi u oko 30 zemalja, Osijek se snažno pozicionira na investicijskoj karti i Europe i svijeta – poručio je tijekom predstavljanja projekta gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Podsjetio je kako je tvrtka Jabil za izgradnju svog pogona odabrala Osijek između više od deset gradova diljem Europe, a zasluge za to pripadaju nekolicini osječkih institucija.

– Osnovali smo multiresorni tim koji je bio dostupan od 0 do 24 sata svih sedam dana u tjednu. Radili smo na tome intenzivno, imali smo dobre preduvjete i dobru infrastrukturu. U suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Elektrotehničkom školom, Feritom, Zavodom za zapošljavanjem i našim Sveučilištem, prvog dana krenuli smo i u prekvalifikaciju radne snage. Grad Osijek oslobodio je sve investitore plaćanja komunalnog doprinosa, a u ovom smo slučaju devet čestica u našoj industrijskoj zoni spojili u jednu veličine 170.000 m². U svim procesima bili smo brzi i efikasni – dodao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je da je fokus Grada Osijeka na jačanju gospodarstva, privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mjesta te izvijestio da su u tijeku pregovori s još nekoliko investitora, nakon kojih će predstaviti nove investicije na području grada. Inače, projekt izvodi kompanija Log Expert. Riječ je o industrijskom predvodniku specijaliziranom za velike proizvodne i logističke projekte, kakve je već uspješno realizirao u Hrvatskoj i Sloveniji te time potvrdio svoju vodeću tržišnu poziciju.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kazao je da od trenutka kada je postignut dogovor s Jabilom počinje novo vrijeme za Osijek, Osječko-baranjsku županiju i istok Hrvatske u gospodarskom, razvojnom i demografskom smislu.

Prekvalifikacija nezaposlenih
– Ova multinacionalna tvrtka se odlučila za ulaganje u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji jer kod nas postoji jasna, definirana politička stabilnost, što je vrlo bitno za svakog novog investitora. Zajednički nastup Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije sa svim relevantnim službama dao je investitoru jasnu percepciju o našoj ozbiljnosti i spremnosti na suradnju. Osječko-baranjska županija stavila je na raspolaganje kapacitete svojih srednjih škola koje imaju programe srodne poslovanju Jabila, a provodi se i prekvalifikacija dugotrajno nezaposlenih osoba u tražena zanimanja. Čestitam Gradu Osijeku koji je pokazao zrelost i spremnost za ozbiljne, velike projekte i siguran sam kako dolaskom Jabila počinje jedan novi investicijski ciklus koji će promijeniti sliku Osijeka, Osječko-baranjske županije pa i šire – rekao je župan Anušić. Osječki gradonačelnik Radić ovih je dana zajedno s Jabilovim direktorom radova u Osijeku Victorom Moralesom, Jabilovim potpredsjednikom za operacije u Europi Brunom Solerom i direktorom u LogExpertu Gabrijelom Biteaom obišao gradilište budućeg centra izvrsnosti.

– Impresivno je vidjeti kako nastaje investicija koja će promijeniti gospodarsku vizuru grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i čitave Slavonije – zaključio je gradonačelnik Radić.

Marijan Ralica na svom imanju ima ukupno 13 grla, u što ubraja i ždrebad. Pohvalio je gradske potpore koje jačaju volju i podižu entuzijazam da ustraju u svom radu Jedini poticaj za pasminu gidran Vrednijeg konja morate kvalitetnije hraniti pa u godini pojede svoju cijenu Godišnjak ogranka Matice Hrvaske Nova edicija Predstavljen 40. broj Godišnjaka ogranka Matice Hrvaske tvrđava Barone šibenik Šibenik je zahvaljujući Tvrđavi kulture postao svjetska pozornica