Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jedini poticaj za pasminu gidran

Vrednijeg konja morate kvalitetnije hraniti pa u godini pojede svoju cijenu

Marijan Ralica na svom imanju ima ukupno 13 grla, u što ubraja i ždrebad. Pohvalio je gradske potpore koje jačaju volju i podižu entuzijazam da ustraju u svom radu
1/2
Foto: Bjelovar
Grad Bjelovar za uzgajivače konja pasmine gidran iz gradskog proračuna izdvojio je 18.183 eura. To je jedini poticaj za držanje konja gidran

Grad Bjelovar u sklopu potpore u poljoprivredi donio je odluku o isplatama za uzgajivače konja pasmine gidran. Riječ je o 41 odluci, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 18.183 eura. Tim su se povodom na imanju Marijana Ralice koji uzgaja gidrane okupili zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, članovi Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1756. na čelu sa zapovjednikom Jozom Trogrlićem i Brankom Kovačevićem, predsjednikom Udruge uzgajivača gidran konja Republike Hrvatske.

Nove odore Husarima
– Mi surađujemo već petu godinu zaredom, potpore su identične kakve su i bile, one jedino mogu biti više, ne niže. Tih 18 tisuća eura što naši Husari dobiju putem Odjela za gospodarstvo iz poljoprivrede nije puno zato što danas ima tih konja, posebice gidrana, koji predstavljaju naš Bjelovar u županiji, izvan granica županije, ali i izvan granica Republike Hrvatske, čime se mi u Gradu izuzetno ponosimo. Nije to jeftin posao, konj danas puno košta, ali nama je važno da Husari znaju da su oni naš ponos i da znaju što ih očekuje sutra i u sljedećem razdoblju – zaključio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić te dodao kako se u međusobnoj suradnji drže obećanja.

Grad je, također, Husarima prošle godine kupio nove odore kako bi se predstavljali u najboljem svjetlu. Marijan Ralica na svom imanju ima ukupno 13 grla, u što ubraja i ždrebad. Pohvalio je gradske potpore koje jačaju volju i podižu entuzijazam da ustraju u svom radu koji nije ni lak ni jeftin.

– Ako je konj vredniji, morate ga i kvalitetnije hraniti, skuplje. Ako je manje kvalitetan, manje kvalitetno jede, znači jeftiniji je. Jedno grlo sebe kroz godinu pojede – istaknuo je.

Branko Kovačević, predsjednik Nacionalne udruge uzgajivača gidrana Republike Hrvatske te predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza također je zahvalio Gradu na poticanju uzgoja konja gidrana na području Bjelovara.

Izvorne i zaštićene pasmine
– Sasvim sigurno da i ovi mali pomaci koji su napravljeni u Gradu olakšavaju našim uzgajivačima konja rad. To je jedini poticaj koji imamo za držanje konja pasmine gidran i to ne ukupan uzgoj, nego samo na području Bjelovara i uzgoj koji se koristi u husarskim postrojbama. Drugih poticaja nemamo. Za razliku od toga, u Hrvatskoj se danas troši više od 35 milijuna kuna za poticanje izvornih i zaštićenih pasmina, hladnokrvnjaka hrvatskog, hrvatskog posavca, lipicanera i međimurskog konja i danas taj uzgoj daleko lakše živi i radi nego što rade svi ostali uzgajivači – kazao je.

Godišnjak ogranka Matice Hrvaske Nova edicija Predstavljen 40. broj Godišnjaka ogranka Matice Hrvaske tvrđava Barone šibenik Šibenik je zahvaljujući Tvrđavi kulture postao svjetska pozornica SAMOBOR Dogradnjom vrtića "Izvor" za 13 mjeseci imat ćemo mjesta za još 150 mališana