Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
uređenje okoliša

Milijun eura za krajobrazne projekte

uređivanje okoliša
Foto: Međimurska županija
Zahvati u okolišu Centra znanja, Sajmišnoj ulici, kod Doma za starije i Matulovu gruntu u Frkanovcu

Nakon izrade projektne dokumentacije počinje se sa zahvatima u okolišu čakovečkog Centra znanja, zatim u Sajmišnoj ulici u Čakovcu, kod Doma za starije i nemoćne osobe te na Matulovu gruntu u Frkanovcu, priopćila je Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta je milijun eura.

Župan Međimurske županije Matija Posavec s tvrtkom Dia iz Nedelišća potpisao je ugovor o izradi krajobraznih projekata vezanih za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Ukupna vrijednost projekta je milijun eura, od čega 32.875 eura vrijedi projektna dokumentacija. Riječ je, kako je navedeno, o još jednom investicijskom ciklusu Međimurske županije ostvarenom uspješnim privlačenjem bespovratnih sredstava, ovoga puta iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako je rečeno, nakon izrade projektne dokumentacije započet će se s radovima. Na navedenim lokacijama uređivat će se parkovna arhitektura, ozeleniti parkirališni prostori, urediti pješačke staze te posaditi stabla širokih krošnji i ukrasno grmlje. Osvježavajući izvori, poput vodenih otoka i prskalica, namijenjeni ublažavanju utjecaja toplinskih valova, kojima i ovoga ljeta svjedočimo, bit će postavljeni u novouređenom parku kod Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec te u kompleksu Centra znanja Međimurja. Matulov grunt je stara "hiža" u Frkanovcu građena prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja. Rekonstrukcijom i prenamjenom kuće, gospodarske zgrade i gruntišta uređen je edukacijsko-istraživački centar posvećen ponajprije zaštićenim leptirima.

– U dinamičnom razdoblju korištenja šansi koje nam se otvaraju putem europskih fondova upravo smo iskoristili još jednu te dodatno intenzivirali ulaganja. Vodimo računa i o parkovnoj arhitekturi jer smatramo da pridonosi kvaliteti života naših građana, te je ovaj projekt, kojim su obuhvaćene četiri lokacije, usmjeren tome – rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Matija Posavec.

STOPA otpada upotrijebljenog u korisne svrhe u Hrvatskoj doseže tek 34 posto, dok je u Međimurskoj županiji čak 55 Lani je u Hrvatskoj nastalo 1,844.382 tona komunalnog otpada Od deset najboljih općina i gradova u razvrstavanju, devet ih je iz Međimurja nogometni kamp NOGOMETNI KAMP Uz 33 dječaka nogomet trenirale i dvije djevojčice GRAĐEVINSKIM ZAHVATOM dobit će se prostor za tri nove učionice, proširit će se kuhinja i sanitarne prostorije, a sve je prijeko potrebno jer raste broj učenika u područnom školskom objektu međimurska županija Ljetni investicijski ciklus u desetak međimurskih škola