Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ušteda oko 900 tisuća eura godišnje

Grad ide u kreditno zaduženje radi modernizacije javne rasvjete

UŠTEDA OD 900.000 EURA Tehnički je projekt izrađen, godišnja ušteda u energiji iznosila bi 3,9 milijuna kilovatsati, dok bi financijska ušteda bila oko 900 tisuća eura
Foto: Grad Samobor
Realizacijom dugoočekivanog projekta zamjene postojeće javne rasvjete postići će se znatne uštede električne energije, troškova održavanja te kvalitetnije osvjetljenje, a projekt je vrijedan gotovo tri milijuna eura

Samoborske ulice uskoro bi trebali zasjati novim svjetlom. Naime, Grad Samobor krenuo je u realizaciju dugoočekivanog projekta zamjene i modernizacije postojeće javne rasvjete na samoborskom području. Projektom će, kako je najavljeno, prema svim izračunima, postići znatne uštede električne energije, troškova održavanja te kvalitetnije osvjetljenje.

Povoljna kamatna stopa
Nakon što je projekt izgrađen, kažu iz Grada, sada je potrebno osigurati financijska sredstva zbog čega će se morati i kreditno zadužiti, a tu je odluku većinom glasova podržalo Gradsko vijeće Grada Samobora na sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak 24. kolovoza ove godine u Centru za mlade Bunker.

Nakon što se podnese zahtjev Ministarstvu financija za zaduživanje te dobije suglasnost od Vlade Republike Hrvatske, Grad planira kreditno zaduženje u iznosu od gotovo tri milijuna eura, i to na period od deset godina, kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) s obzirom na povoljnu kamatnu stopu od 3,2 posto, uz mogućnost subvencioniranja kamatne stope kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti jer se radi o projektu koji za cilj ima smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje troškova.

Subvencija na kamatnu stopu iznosi tako od pedeset do sedamdeset i pet posto, u odnosu na važeću referentu kamatnu stopu, a naviše do tri postotna boda. Stopa i iznos subvencije bit će poznati, dodaju iz Grada, tek nakon odobrenja kreditnog zahtjeva. Tehnički projekt zamjene i modernizacije javne rasvjete je napravljen, a godišnja ušteda u energiji bi bila 3,9 milijuna kilovatsata na godišnjoj razini, dok bi financijska ušteda, po trenutačno ugovorenoj cijeni za javnu rasvjetu, bila oko 900 tisuća eura godišnje.

Usto, uz subvenciju Vlade Republike Hrvatske, koliko trenutačno izdvaja Grad, ušteda bi iznosila preko 300 tisuća eura te bi se cjelokupna investicija, uz podizanje kredita, isplatila za tri do četiri godine.

Isplativo za tri godine
– Iznimno mi je drago da krećemo s ovim projektom, jer će uštede električne energije biti jako velike, čak do 70 posto, a time će značajne biti i uštede proračunskog novca. U Samoboru postoji 8600 rasvjetnih tijela i dosad je samo njih 1300 zamijenjeno LED rasvjetom. Čitava investicija će se isplatiti u roku od tri godine zbog povoljne kamatne stope kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u odnosu na druge banke, kao i zbog mogućnosti subvencioniranja te kamate s obzirom na to da se radi o projektu koji za cilj ima smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje troškova. Upravo smo zato procijenili da je bolje iskoristiti zaduženje za taj projekt nego za neke druge infrastrukturne projekte u koje je bolje ulagati vlastita sredstva. Projekt je po svim izračunima isplativ jer uštede će biti velike – izjavila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

Došlo je oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak tri kontinenta koji su se natjecali u različitim kategorijama pogona Formula Student Alpe Adria Stručnjaci iz Porschea, Rimca, Ferrarija i drugih ocjenjivali studente Slatinčani su Veroniku Vilk nagradili srčanim i emotivnim dočekom kod gradske fontane Veronika Vilk iz Slatine: Moj san je nastup na Olimpijskim igrama 2028. u Los Angelesu Nevrijeme u Samoboru uzrokovalo velike štete Samobor Proglašena prirodna nepogoda, prve procjene upisuju se u Registar šteta