Izbornik
Naslovnica Gradovi
Učenicima po 75 eura mjesečno, a studentima 140 eura

Grad Karlovac dodjeljuje 64 stipendije učenicima i studentima

UZ GRADSKE stipendije već godinama dvije stipendije učenicima i studentima koji se prijavljuju na natječaj Grada dodjeljuje i Rotary klub Karlovac
1/2
Foto: Grad Karlovac
Natječaj je otvoren do 2. studenoga, prijave se šalju online putem SOM aplikacije, a Grad je za potrebe stipendiranja osigurao ukupno 80.000 eura

Srednjoškolci i studenti koji žive u Karlovcu i ove godine mogu računati na stipendiju Grada Karlovca kojom će sebi i roditeljima barem malo olakšati školovanje u ovoj školskoj godini. Grad Karlovac objavio je natječaj za dodjelu stipendija i otvoren je do 2. studenoga, do kada zainteresirani školarci mogu proučiti uvjete i predati potrebnu dokumentaciju online, putem SOM aplikacije dostupne na web stranici Grada Karlovca na kojoj su objavljene i sve ostale informacije o dodjeli stipendija.

Važni uspjeh i zanimanje
Grad će ove godine dodijeliti ukupno 64 stipendije, po isti broj, njih 32, za učenike i isto toliko za studente. Kao i uvijek, učeničke stipendije školarci će dobivati tijekom trajanja školske godine, od 1. rujna do 30. lipnja, dok se studentske dodjeljuju za vrijeme akademske godine, od 1. listopada do kraja rujna.

– Po 10 stipendija i učeničkih i studentskih bit će dodijeljeno prema kriteriju općeg uspjeha, a po 22 za deficitarna zanimanja. Lista deficitarnih zanimanja jednaka je kao i proteklih godina poput građevinskih zanimanja, medicinskih sestara i tehničara, strojarstva, građevinarstva, medicine, logopedi, predškolski odgoj, ali i zidara, tesara, limara i ostalih zanimanja koja su navedena u pravilniku. U gradskom je proračunu za stipendije planirano 80.000 eura, a još po 5000 eura osigurano je za stipendije iz Zaklade "Nikola Tesla", također za učenike i studente, te za nagrade najboljima – kazala je Draženka Sila Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca, podsjetivši da već godinama dvije stipendije učenicima i studentima koji se prijavljuju na natječaj Grada dodjeljuje i Rotary klub Karlovac.

– Još dvije stipendije dodjeljuje i Rotary klub Karlovac, dok će Grad novčanim nagradama nagraditi učenike i njihove mentore za uspjehe na školskim natjecanjima kao i prethodnih godina kako bismo ih potaknuli na rad i zalaganje i nagradili njihov trud – dodala je D. Sila Ljubenko.

Kazala je i da su ovogodišnje stipendije za učenike, ali i studente, povećane u odnosu na prethodno razdoblje; ove godine učenici će svakog mjeseca dobivati po 75 eura stipendija, a studenti koji ostvare to pravo mjesečno će od Grada imati osiguranih 140 eura. Lani je Grad Karlovac dodijelio 70 stipendija, a dobitnici su, prilikom uručivanja stipendija, svjedočili da im ova novčana potpora svakako olakšava podmirivanje obveza koje imaju.

Motivacija za rad
Lani je, podsjetimo, Grad Karlovac dodijelio 30 učeničkih stipendija u mjesečnim iznosima po 66,33 eura, odnosno 500 kuna, te još 30 studentskih stipendija koje su iznosile po 132,72 eura, odnosno tisuću kuna mjesečno.

Gradska stipendija je isključiva, što znači da može biti jedini izvor stipendiranja. Svi kandidati mogu se prijaviti na nekoliko stipendija, no u slučaju da su zadovoljili uvjete, moraju se opredijeliti za jedan izvor.

– To je već tradicionalan oblik pomoći koji Grad Karlovac daje učenicima i studentima dugi niz godina. Naši učenici i studenti mogu biti sigurni u ovaj oblik potpore, a cilj je da im to podigne motivaciju u daljnjem radu – kazala je pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

IZ SREDIŠTA u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća Još 25 milijuna eura za izgradnju ili obnovu 19 vrtića, 4 vatrogasna doma i nerazvrstane ceste Vodeća po ulaganju u socijalu, vrtiće, vatrogastvo i poduzetništvo USKORO će predstaviti rebalans proračuna za koji već sada tvrde da je u umjerenim okvirima i da će iznositi 60 milijuna eura, gotovo pola milijarde kuna, što je nekad bilo nezamislivo za Bjelovar Smanjiti presiju na građane i poduzetnike Bjelovar – najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak GRAD VINKOVCI već petu godinu dodjeljuje potpore za dodatni razvoj poslovanja mikro poduzetnika Doprinos rastu gospodarskih pokazatelja Potpore dobilo 47 mikro poduzetnika s područja grada