Izbornik
Naslovnica Županije
Još 25 milijuna eura za izgradnju ili obnovu 19 vrtića, 4 vatrogasna doma i nerazvrstane ceste

Vodeća po ulaganju u socijalu, vrtiće, vatrogastvo i poduzetništvo

IZ SREDIŠTA u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća
1/3
Foto: SDŽ
Prema analizama portala zupan.hr Splitsko-dalmatinska županija proglašena je pobjednikom "analize svih analiza". Po udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna osam puta bila je u top pet, a čak četiri puta bila je prva

Splitsko-dalmatinska županija bila je najbolja u proračunskim analizama za 2021. godinu koje provodi portal zupan.hr.

Po udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna ukupno osam puta bila je u top pet. Čak četiri puta bila je prva, i to po izdvajanju u vatrogastvo, vrtiće, socijalnu zaštitu i subvencije poduzetnicima. Jedan put bila je druga (izdvajanja za obrazovanje), jedan put treća (zaštita okoliša), jedan put četvrta (izdvajanja za civilnu zaštitu) i jedan put peta (subvencije obrtnicima).

Brinu se o starim i mladim
Po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika četiri puta našla se u vodećih pet, od čega je dva puta bila prva i to za subvencije poduzetnicima i ulaganjima u vatrogastvo, jedan put druga (ulaganja u vrtiće) i jedan put četvrta (ulaganja u civilnu zaštitu).

Portal zupan.hr naveo je i mjere koje Županija provodi u sektorima u kojima je najbolja po proračunskim izdvajanjima.

Županija je ove godine objavila javni poziv za Program potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva u 2023. za poduzetnike početnike i žene poduzetnice.

Splitsko-dalmatinska županija objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za potpore iz Programa jačanja poduzetničkih kompetencija 2022.-2025. Sredstva se odobravaju za dvije mjere: potpora poduzetničkim potpornim institucijama i potpora organizaciji međunarodnih konferencija i stručnih skupova na temu suvremenih tehnologija.

Što se tiče vatrogastva, po čemu je također vodeća u ulaganju, Splitsko-dalmatinska županija izdvaja znatna sredstva za vatrogasnu opremu, izgradnju i renoviranje vatrogasnih domova i sudjelovanje u brojnim EU projektima poput FIRESPILLA u sklopu kojega je izgrađeno Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, najveći trening-centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe. Iz središta u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća.

Vodeća je Županija i po ulaganju u socijalnu zaštitu. Zgrada nekadašnje područne škole u Dragljanima pored Vrgorca financirat će se iz nove financijske omotnice u prenamijeni u dom umirovljenika u kojem će naći smještaj 108 osoba, a zaposlit će se 30 ljudi. Potkraj prošle godine u Splitu je otvoren Hospicij Matošić, ustanova Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za pružanje palijativne skrbi. Županija kontinuirano surađuje s Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije.

Osim brige za starije, Županija vodi brigu i o mladima pa tako daje naknade za rođene bebe. Ima i projekt jednokratne novčane pomoći studentima iz višečlanih obitelji, odnosno onih u kojima je pet i više djece. Javni poziv objavljen je i ove godine, a lani je kroz tu mjeru potporu od po 2285 kuna primilo 175 studenata.

Centri izvrsnosti
Druga je pak bila po ulaganju u obrazovanje. I ove je godine osiguran novac za pomoćnike u nastavi, 1,4 milijuna eura, a projekt se provodi u 68 škola. Također se nastavilo i subvencioniranje prijevoza redovnih studenata, koji imaju besplatan prijevoz željeznicom po RH. Ove godine centar izvrsnosti SDŽ pohađa 3350 djece sa 675 mentora od Dubrovnika do Zadra, uključujući i 2 županije iz susjedne BIH. Jedina su županija koja provodi višegeneracijsko testiranje, a na temelju rezultata djeca se uključuju u Centar izvrsnosti.

Ove godine upisano je u prve razrede na području Županije 140 djece više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Nedavno je potpisan Ugovor o građenju za dogradnju i rekonstrukciju Obrtno tehničke škole Split u sklopu projekta Regionalnog centra kompetencije u sektoru elektrotehnike i informatike. U Turističko-ugostiteljskoj školi već se provode radovi, tu će biti smješten drugi Centar kompetentnosti u Županiji, za turizam i ugostiteljstvo. Nagrađuju se najbolji učenici, a nadareni mladi sportaši dobivaju mjesečnu stipendiju od 66,66 eura.

Nakon već gotovo 20 izgrađenih vrtića iz programa ruralnog razvoja, Županija dobiva još 25 milijuna eura iz istog programa, za izgradnju ili obnovu 19 dječjih vrtića, 4 vatrogasna doma i nerazvrstane ceste, piše portal župan.hr.

USKORO će predstaviti rebalans proračuna za koji već sada tvrde da je u umjerenim okvirima i da će iznositi 60 milijuna eura, gotovo pola milijarde kuna, što je nekad bilo nezamislivo za Bjelovar Smanjiti presiju na građane i poduzetnike Bjelovar – najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak GRAD VINKOVCI već petu godinu dodjeljuje potpore za dodatni razvoj poslovanja mikro poduzetnika Doprinos rastu gospodarskih pokazatelja Potpore dobilo 47 mikro poduzetnika s područja grada Turistička zajednica grada Zaprešića ponovno organizira međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" u povodu obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića Međunarodni literarni natječaj "Trenutak uspomene" Priče i pjesme u čast bana Josipa Jelačića koji je govorio šest jezika