Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
službeno u rukama Grada Siska

Grad kupio zgradu za novu knjižnicu - napokon stižu bolji uvjeti

Sisak
1/3
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Danas su u gradskoj vijećnici Ugovor o kupoprodaji nekretnine potpisali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i član Uprave OTP banke d.d. Nikola Mikša

Nekretnina na Trgu Ljudevita Posavskog 1, u kojoj će se nalaziti nova gradska knjižnica, od danas je i službeno u rukama Grada Siska. Danas su u gradskoj vijećnici Ugovor o kupoprodaji nekretnine potpisali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i član Uprave OTP banke d.d. Nikola Mikša.

BORBA S KORONAVIRUSOM U SISAČKOJ BOLNICI Povećan broj postelja za COVID bolesnike

Zgrada koja je bila u vlasništvu OTP banke d.d. prodana je Gradu Sisku za 9 milijuna kuna, a u njoj će se nalaziti središnji i dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak. 

- Iako je Gradsko vijeće dalo suglasnost još u studenom 2019. godine, nismo sjedili besposleno cijelo ovo vrijeme, nego smo punih godinu dana čekali suglasnost Vlade RH da odobri potpisivanje ugovora s obzirom da Grad Sisak tim ugovorom preuzima određene financijske obveze – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček naglasivši kako im je OTP banka izašla u susret u pogledu uvjeta kupnje.

- Ono čime su nam dodatno izašli u susret je to što nema kamata na kupnju i što se nekretnina isplaćuje kroz sljedećih šest godina u mjesečnim ratama. Otkupljujemo dakle nekretninu na Trgu Ljudevita Posavskog 1, veličine 1550 kvadrata te dobivamo novu i modernu knjižnicu za 9 milijuna kuna. Time rješavamo dugogodišnji problem neadekvatnog smještaja gradske knjižnice koja se trenutno nalazi u malom i zastarjelom prostoru koji je u vlasništvu INA-e – dodala je gradonačelnica.

Obnova Plave blitve INDUSTRIJSKA BAŠTINA Započela obnova na nekadašnjoj punionici za riječne brodove „Plava bitva“

- Izuzetno nam je drago što smo se mogli pokazati kao pravi partner i staviti na raspolaganje nekretninu koja je Gradu Sisku izuzetno važna. Ovime smo još jednom potvrdili orijentaciju OTP banke kao društveno odgovorne banke i banke kojoj je izuzetno bitno da doprinosi zajednicama u kojima posluje – rekao je član Uprave OTP banke d.d. Nikola Mikša.

U narodnoj knjižnici ističu kako jedva čekaju preseljenje.

- Radim u knjižnici 28 godina i konačno mogu reći da smo dočekali ovaj trenutak. Dugo čekamo novu knjižnicu, uvjeti su postali nemogući, svaki dan se nešto dogodi, ili pukne cijev ili su problemi s instalacijama. Siščani će dobiti prostor kakav zaslužuju, prvenstveno mislim na mlade ljudi koji su željni znanja i napokon će imati pristojno mjesto gdje će moći doći i boraviti, ali i za korisnike svih generacija – rekla je  ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Dubravka Šurlan.