Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
INDUSTRIJSKA BAŠTINA

Započela obnova na nekadašnjoj punionici za riječne brodove „Plava bitva“

Obnova Plave blitve
1/7
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Novac za obnovu osigurali su INA i Grad Sisak, a u izvedbi sudjeluju tvrtke Obrada metala Korzo i Elektroinstalaterska radiona „Harčević".

Na inicijativu proteklog tjedna preminulog novinara Vladimira Pajtlara, umirovljenog Ininog pumpaša Nikice Pirca te djelatnika Turističke zajednice Siska danas je započela obnova nekadašnjeg punilišta za riječne brodove.

Održana završna konferencija projekta energetske obnove Održana završna konferencija Obnovljena škola u Badljevini: O ovome smo donedavno mogli samo maštati

Plava bitva nalazi se u Sisku, na Šetnici Slave Striegla i dio je bogate industrijske baštine grada. Bitva ili stupići za privez dio su lučke opreme koji služi za privezivanje brodova ili drugih plovila, a postavljena je 70-ih godina prošlog stoljeća na ovoj lokaciji. 

Naime, u drugoj polovici prošlog stoljeća, svakodnevno je u Sisak pristizao velik broj brodova koji su svoje terete iskrcavali u luci smještenoj na lijevoj obali rijeke Kupe. Kako je rastao promet po rijeci Kupi, postojala je sve veća potreba za opskrbu brodova pogonskim gorivom.

Industrija nafte Zagreb -Trgovina Sisak , zatražila je od tadašnje Skupštine općine Sisak 1969. godine suglasnost za izgradnju punilišta za brodove. INA jeu blizini imala svoju benzinsku pumpu, koju je htjela proširiti upravo radi povećane potražnje brodara za pogonskim gorivom. Dotadašnje preuzimanje pogonskog goriva za brodove išlo je direktno iz kamiona cisterne, te se taj način pokazao ekonomski neisplativim.

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja ulagati u zdravstvo ulaganje u zdravstvo Domu zdravlja u Veloj Luci oprema, a Dubrovniku i Pločama sanitetska vozila

Naziv „Plava bitva“ dobila je po jedinstvenoj plavoj INA boji, a samo punilište je radilo do početka Domovinskog rata.

„Plava bitva jedan je od rijetkih očuvanih ovakvih eksponata koji danas svojom specifičnošću privlači poglede brojnih građana grada Siska i posjetitelja.“- istakla je Mirjana Lahovsky-Žličarić, direktorica Turističke zajednice grada Siska. 

Novac za obnovu osigurali su INA i Grad Sisak, a u izvedbi sudjeluju tvrtke Obrada metala Korzo i Elektroinstalaterska radiona „Harčević".