Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
UNAPREĐENJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Grad plaća dodatni tim hitne da bi 'u pogonu' uvijek bila dva liječnika

Foto: Grad Zaprešić
U Zaprešiću djeluje deset T1 timova koje čine liječnik, medicinski tehničar i vozač, što je dvostruko više u odnosu na dvije godine prije. Samim time stanovnicima zaprešićkog kraja u svakom su trenutku na raspolaganju po dva liječnika

Grad Zaprešić i u ovoj će godini, s ciljem unapređenja zdravstvene zaštite, podmiriti troškove rada dodatnog T1 tima hitne medicinske pomoći, za što su u proračunu osigurana sredstva u iznosu od 638 tisuća kuna. T1 tim čine liječnik, medicinski tehničar i vozač, a ugovor o financiranju potpisali su gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik, čime će se omogućiti istodobni rad dva Tima 1 u svakoj smjeni za područje Zaprešića i okolnih općina, tijekom cijele godine. Mrežom hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi Ministarstvo zdravstva, Zaprešiću je dodijeljeno pet T1 timova, no kako bi se pojačala dostupnost i poboljšala kvaliteta rada hitne medicinske pomoći, uz tim koji financira Grad Zaprešić, za jedan je sredstva osigurala Zagrebačka županija, a Zavod financira još tri. Tako u zaprešićkoj ispostavi danas djeluje deset T1 timova, što je dvostruko više u odnosu na dvije godine prije te su stanovnicima zaprešićkog kraja u svakom trenutku na raspolaganju po dva liječnika.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću Predložite kako da budemo još bolji pametni grad

– Sredstva koja nam osigurava Grad Zaprešić izuzetno su važna s obzirom na to da s našim ugovornim partnerom, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, možemo omogućiti rad pet T1 i četiri sanitetska tima. Iako zvuči dovoljno, to znači da bi u smjeni radio samo jedan liječnik, no kako radimo 24 sata dnevno te pokrivamo i područje okolnih sedam općina, a po potrebi smo na raspolaganju i cijeloj županiji, jasno je da ovaj broj timova ne bi bio dostatan – objasnio je ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik. Podsjetio je i da je prošle godine trebala biti izmijenjena Mreža hitne medicine, no to nije učinjeno.

Nagrade mladim zaprešićkim sportašima Najbolji su tekvondaš Luka Skender i golferica Ana Jakopović

Također, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije uputio je zahtjev okolnim općinama da i ove godine osiguraju iznos od 200 tisuća kuna potrebnih za rad dodatne medicinske sestre, tzv. noćne sestre, čime bi se omogućilo da vrata zaprešićke Ispostave hitne medicine, u slučaju izbivanja raspoloživih timova, budu uvijek otvorena. Javno zdravstvo, uključujući i hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave o čemu jasno govori Pravilnik Ministarstva zdravstva o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine, a prema kojem djelatnost i organizaciju izvanbolničke hitne medicine obavlja županijski zavod, no gradonačelnik Turk poručio je da zdravlje i životi Zaprešićana nemaju cijenu.

Projekt Newlight Novom rasvjetom štede 200.000 kuna mjesečno

– Financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći dio je tzv. zdravstvenog nadstandarda u koji kontinuirano ulažemo želeći poboljšati zdravstvene usluge. Nužne su temeljite promjene cjelokupnog sustava koji, nažalost, nije u nadležnosti Grada, no uvijek ćemo stati uz svoje sugrađane i poduzeti sve što je u našoj moći da bi se osjećali sigurno i zaštićeno – izjavio je Turk.