Izbornik
Naslovnica Gradovi Senj
10. Uskočki dani

Grad pod Nehajem vratio se u 16. stoljeće, zaposjeli ga uskoci i vitezovi

Senj, Uskočki dani
1/8
Foto: Grad Senj
Posjetitelji su oba dana manifestacije imali priliku razgledati srednjovjekovni sajam na kojem su predstavljeni stari zanati i domaći proizvodi. Uz bogatu ponudu domaćeg meda, kolača te rukotvorina, na Cilnici su se predstavili i kovači, kaligrafi, užari, streličari, a najmlađi su uživali u srednjovjekovnom vrtuljku, pripravljanju pokusa i povijesno-edukativnim predstavama

U organizaciji Turističke zajednice Grada Senja, a pod pokroviteljstvom Grada Senja, Hrvatske turističke zajednice i Radio Senja kao medijskog pokrovitelja, u Senju je ovog vikenda, već desetu godinu zaredom, održana atraktivna turistička manifestacija “Uskočki dani”.

Grad pod Nehajem nakratko se vratio u 16. stoljeće – slavno doba hrabrih senjskih uskoka po kojima je nadaleko poznat. Senj je živio u znaku srednjega vijeka, a gradom su, na oduševljenje građana i turista, defilirali kostimirani uskoci i uskokinje, vitezovi, streličari, kočijaši, svirači, izvijestili su iz Grada Senja.

Bogat i raznovrstan program, započeo je u petak mimohodom uskočkih i viteških skupina centrom grada do Trga Cilnica gdje je upriličeno i svečano otvorenje manifestacije koju je u ime Grada otvorenom proglasio senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina.

Na ovogodišnjim, desetim po redu Uskočkim danima, sudjelovalo je mnogo gostujućih skupina iz Hrvatske i inozemstva.

Posjetitelji su oba dana manifestacije imali priliku razgledati srednjovjekovni sajam na kojem su predstavljeni stari zanati i domaći proizvodi. Uz bogatu ponudu domaćeg meda, kolača te rukotvorina, na Cilnici su se predstavili i kovači, kaligrafi, užari, streličari, a najmlađi su uživali u srednjovjekovnom vrtuljku, pripravljanju pokusa i povijesno-edukativnim predstavama.

Bilo je tu bubnjara, srednjovjekovnog plesa, borbi vitezova te raznih povijesnih uprizorenja od kojih je najatraktivnije bilo uprizorenje turske opsade Senja, koja je u subotu na večer uprizorena u senjskoj luci. Na opće zadovoljstvo velikog broja okupljenih, senjska luka pretvorena je u pravu povijesnu kulisu. Turci su se tom prilikom uspjeli iskrcati i zauzeti luku, ali samo nakratko, jer su u kasnijem okršaju  uskoci ipak pobijedili, kako se u povijesti i dogodilo.

Senjskim uskocima u goste su došli Kliški uskoci, Žumberački uskoci, Vitezovi Ružice grada Orahovice, Red srebrnog zmaja iz Zagreba, Šibenska Gradska straža, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Keglevićeva straža – Kostel, Luctus Tribius, Kontea iz Konjščine, kaligraf i Zoran Križaj s konjima, te inozemne skupine Povijesna skupina Ursus iz Slovačke, ansambl Hoellenek Hungarica iz Mađarske i gosti iz Ptuja.

Ova manifestacija je postala jedna od najvažnijih ljetnih senjskih manifestacija, a svojom atraktivnošću privlači brojne goste i posjetitelje, te je od velikog značaja za senjski turizam.