Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula većim ulaganjem kreće u obnovu kulturno-povijesne baštine

Pula ove godine program obnove pročelja širi izvan centra

Foto: Pula
Za program Dolcevita izdvojeno je ove godine 3,7 milijuna kuna za obnovu zgrada

Prošli tjedan Grad Pula objavio je Javni poziv za obnovu pročelja Dolcevita za što je u 2022. godini osigurano 3,7 milijuna kuna. Od brojnih noviteta u dorađenom  programu Dolcevita, uz znatno povećana sredstva, izdvojimo proširenje obuhvata prioritetnih  ulica za sufinanciranje te pojednostavljenje prijave i cjelokupne dokumentacije.

Zone prioriteta

– Ovo je dobar put, grad moramo srediti. Ceste, pročelja i fasade moraju biti uredne od Verude, centra, Monte Zara, rive, Tršćanske do Rakovčeve i Stankovićeve. Pri izradi Programa razmišljali smo o građanima i teškoćama koje imaju pri obnovi. Ove godine unijeli smo izmjene koje će upravo građanima olakšati proceduru oko prijave i realizacije obnove. Vjerujem da ćemo stimulativnim sufinanciranjem olakšati i iznalaženje financijskih sredstava za obnovu – rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Od 2022. godine u sklopu Dolcevite uvodi se  Zona prioriteta 2, izvan obuhvata zaštićene kulturno-povijesne cjeline, koju čine: dio Tršćanske ulice na strani parnih brojeva od broja 4 do uključivo broja 30, Rakovčeva, Mletačka i Stankovićeva ulica, Ulica Dubrovačke bratovštine, Poljana Sv. Martina, dio Vukovarske i dio Zadarske ulice od početka ulica pa do križanja s Rakovčevom, 
dio Scalierove izvan zaštićene kulturno-povijesne cjeline do križanja s Faverijskom, dio Varaždinske od početka do križanja s Ulicom Croazia, Ulica Croazia od početka pa do križanja s Varaždinskom, dio Marulićeve od početka ulice do križanja s Rovinjskom i Zagrebačka ulica.

Zoni prioriteta 1 pridodaje se Tršćanska 7 i Kolodvorska ulica. 

Zgrade u Zoni prioriteta 2 direktno ulaze u obradu za obnovu, bez ishođenja mišljenja stručnog povjerenstva. Znatno se povećava najveći iznos i postotak sufinanciranja obnove uličnih pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice, a uglovnim zgradama sufinancira se obnova za oba ulična pročelja ako zadovoljavaju propisane uvjete.

Zgrade koje se nalaze se u zonama prioriteta, a kojima obnova uličnog pročelja i postranih pročelja vidljivih s ulice prelazi ukupni iznos investicije od 800.000 kuna dodatno se sufinanciraju s 20 posto u dijelu iznosa koji prelazi 800.000 kuna.

Zamjena stolarije

U obnovu pročelja obavezno ulazi i obnova/zamjena stolarije/bravarije koja se također sufinancira. Pojednostavljuje se prijava 
i dokumentacija za građevine izvan zaštićene kulturno-povijesne cjeline na način da se već Odlukom propisuju opća pravila 
oblikovanja, a od dokumentacije dostatan je elaborat obnove s pripadajućim troškovnikom.

Prošle  godine za sufinanciranje obnove pročelja po tadašnjem programu Dolcevita Grad Pula izdvojio je 500 tisuća kuna, a obnovljene su četiri zgrade. Tekst Javnog poziva koji detaljno pojašnjava cjelokupnu proceduru s pripadajućim prilozima nalazi se na oglasnoj ploči Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša te je dostupan na službenim stranicama Grada.