Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
PROIZVOĐAČ BUČINOG ULJA

Grad stvara tržište i uvijek surađujemo s lokalnim poljoprivrednicima

VLASNIK OPG-a Mario Šingerberger kaže da već 11 godina ulje proizvode po njegovoj recepturi
Foto: Grad Bjelovar
Dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić posjetio je uspješnog malog poduzetnika Marija Šingerbergera na njegovu OPG-u

U sklopu obilaska gradskih poduzetnika, dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić posjetio je uspješnog malog poduzetnika Marija Šingerbergera na njegovu OPG-u na kojem se bavi proizvodnjom bučinog ulja visoke kvalitete, a tom je prigodom otkrio cilj razgovora s gospodarstvenicima.

– Obilazimo razne poljoprivrednike, poduzetnike i obrtnike da nisu uvijek jedni te isti, a pritom slušamo njihova mišljenja. Grad Bjelovar na razne načine surađuje i potiče razvoj poljoprivrede u gradu. Nije sve u poticajima, osobno smatram da su poticaji doprinijeli ovako lošoj situaciji u hrvatskoj poljoprivredi. Zato Grad stvara tržište u gospodarstvu i poljoprivredi i uvijek gledamo da surađujemo s lokalnim poljoprivrednicima. Danas lokalna hrana bilogorskog poljoprivrednika završava na tanjurima u svim osnovnim školama, u vrtićima i u bjelovarskim restoranima. To je jedan pozitivan primjer koji može biti recept za poljoprivredu za cijelu Hrvatsku – naglasio je Brajdić, a objasnio je i kako konkretno pomažu lokalnim proizvođačima. U slučaju OPG-a Šingerberger, kao i drugih domaćih proizvođačima bučina ulja, od njih kupuju proizvode za poslovne poklone tijekom cijele godine. Vlasnik OPG-a Mario Šingerberger ispričao kako je počeo s proizvodnjom bučinog ulja 2012. godine, ali i da im ova godina nije bila uspješna.

– Ovu godinu želi čim prije zaboraviti jer smo izgubili više od dvije tisuće eura zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Najbolje godine imali smo dvije i pol tone suhih koštica, ove godine samo 30 kilograma koštica jer je Gudovac dva puta poharao led, a buča je jako osjetljiva u toj mladoj fazi i ona tu reagira – objasnio je. Sjeme za sadnju kupuje od proizvođača iz Austrije, dok proizvod prerađuje u Hrvatskoj.

– Otkad smo počeli, koristimo uljaru Šenkovec kod Čakovca, to je obiteljska uljara. Po mojoj recepturi radimo ulje sad već punih 11 godina. Proizvode smo uspjeli plasirati čak i u Urugvaj, Rusiju te Njemačku – pohvalio se Mario, koji je za svoj proizvod osvojio i tri srebrne medalje.

USKORO će predstaviti rebalans proračuna za koji već sada tvrde da je u umjerenim okvirima i da će iznositi 60 milijuna eura, gotovo pola milijarde kuna, što je nekad bilo nezamislivo za Bjelovar Smanjiti presiju na građane i poduzetnike Bjelovar – najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak ZAMJENIK gradonačelnika Igor Brajdić tijekom listopada obilazit će bjelovarske poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike razvijanje gospodarstva U Bjelovaru realizirane potpore za 19 kredita vrijednih 2,4 milijuna eura KOD GRADSKOG stadiona gradit će se Sportsko-rekreacijski centar s parkom, a sva tri predviđena nova gradska parka trebala bi se izgraditi do kraja 2027. godine uz pomoć EU fondova Prostorno-programska studija s idejnim rješenjima Novi gradski park gradit će se na prostoru bivše vojarne