Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Poreč

Grad ugovorio smanjenje kamatnih stopa i uštedio više od 4 milijuna kuna

1/3
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Smanjenje su kamate za kredite ugovorene za gradnju novih osnovnih škola Finida i Žbandaj, te je reprogramiran i ujedinjen kredit za sportsku dvoranu "Žatika"

Grad Poreč je tijekom 2018. i 2019. godine zatražio od kreditora (Privredne banke Zagreb d.d. i HBOR-a) smanjenje kamatne stope sukladno aktualnim tržišnim kamatnim stopama za kredite, izvijestili su iz gradske uprave.

Pomoć poduzetnicima Subvencija kamata na kredite

Banke koje su kreditirale izgradnju novih osnovnih škola Finida i Žbandaj u protekle dvije godine odobrile su smanjenje kamatnih stopa po navedenim dugoročnim kreditima.

Tako je s PBZ-om ugovoreno smanjenje s prvotno ugovorene stope od 2,25% godišnje fiksno na novu kamatnu stopu od 1,9% godišnje fiksno, dok je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) ugovoreno smanjenje s prvotno ugovorene stope od 2,5% godišnje fiksno na novu kamatnu stopu od 2,0% godišnje fiksno, što je već u primjeni.

Ušteda za gradski proračun iznosi gotovo 2,7 milijuna kuna u preostalom periodu do kraja otplate kredita, odnosno po kreditu PBZ-a do 2022. godine te do kraja 2033. po kreditu HBOR-a.

Mjesec poduzetništva u Poreču Porečani posjetili prvi hrvatski pogon za proizvodnju slamčica od papira

Dodatno, krajem 2018. godine izvršeno je i refinanciranje dugoročnih kredita podignutih za financiranje izgradnje višenamjenske sportske dvorane „Žatika“, odnosno objedinjavanje postojećih kredita ugovorenih s Privrednom bankom Zagreb d.d. Kamatna stopa je smanjena s 5% na 1,9% godišnje. Istovremeno je usklađen rok otplate obaju kredita s krajnjim rokom otplate na dan 31. 12. 2033. godine.

Na taj je način omogućeno značajno rasterećenje godišnje obveze otplate anuiteta po osnovi otplate glavnica i kamata u odnosu na postojeće obveze te je postignuta mogućnost uštede do najviše 1,5 milijuna kuna. 

- Smanjenjem kamatnih stopa uspjeli smo, u dogovoru s bankama, Gradu uštedjeti više od četiri milijuna kuna. I dalje smo u pregovorima za buduća smanjenja kamatnih stopa i racionalizaciju troškova. Osim toga, već se dvije godine konstantno radi na racionalizaciji troškova, a da pritom razina i kvaliteta usluga koje građani dobivaju od Grada ostaju na jednakoj, visokoj razini. Ušteđena sredstva zasigurno će dobro doći za financiranje kapitalnih projekata u našem gradu, poput izgradnji vrtića ili uređenja rive - zaključio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Prkiralište u Poreču petnaestak mjesta za korisnike Uređuje se novo parkiralište kraj Doma zdravlja Poreč