Izbornik
Naslovnica Gradovi
Izravna demokracija u Dubrovniku

Građani odlučuju na što će se trošiti gradski proračun

PROJEKT participativnog budžetiranja izravna je demokracija za bolji grad, a provode ga Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA
1/3
Foto: Grad Dubrovnik
Građani Dubrovnika u mjesec dana predali su više od 160 prijedloga projekata čiju realizaciju žele u svojim gradskim kotarima i mjesnim odborima, a očekuje se da će na kraju procesa biti dvjestotinjak prijedloga

Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA započeli su s provođenjem projekta participativnog budžetiranja.

To je alat izravne demokracije koji građanima omogućuje neposredno uključivanje u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava.

Naime, građani identificiraju probleme i potrebe iz svojih kotara, odnosno mjesnih odbora, predlažu rješenja i kroz proces glasovanja odabiru koje će se ideje financirati iz gradskog proračuna. Time izravno doprinose razvoju vlastite zajednice na razini gradskih kotara i mjesnih odbora. Građani mogu predložiti pojedinačni projekt u vrijednosti do 60 tisuća eura za mjesni odbor i do 120 tisuća eura za gradski kotar.

Za kotar 120.000 €
Na 16 radionica održanih do 30. lipnja na područjima gradskih kotara i mjesnih odbora građani Dubrovnika predali su 163 različita projektna prijedloga.

Pojedinačni projekt moguće je predložiti u vrijednosti do 60 tisuća eura za mjesni odbor i do 120 tisuća eura za gradski kotar.

Radionice participativnog budžetiranja do sada su održane u gradskim kotarima Lapad, Gruž, Grad, Montovjerna, Pile-Kono i Komolac ali i na područjima dubrovačkih Gornjih sela – u mjesnim odborima Ljubač, Mravinjac, Riđica i Gromača, u Orašcu, na Osojniku i Bosanci, kao i u dva mjesna odbora na otoku Šipanu te u Brsečinama.

Radionice se održavaju sve do 6. srpnja, a do tada će svoje projektne prijedloge predati građani s područja gradskih kotara Ploče iza Grada i Mokošica, mjesnih odbora Trsteno, Mrčevo, Kliševo te elafitskih otoka Koločep i Lopud.

Procjenjuje se da će građani do kraja procesa predati preko 200 projektnih prijedloga onih projekata čiju realizaciju žele na svom području.

Na prvoj radionici GK Pile-Kono održanoj 31. svibnja bio je i gradonačelnik Mato Franković koji je pozvao sve svoje sugrađane da se priključe radionicama.

– Ovim projektom Grad će lakše detektirati koji su problemi građana u zajednici i kako ih riješiti – naglasio je Mato Franković. Marina Lazarević iz Dubrovačke razvojne agencije DURA naglasila je važnost ovog projekta koji jača odnos povjerenja između građana i javne uprave. Kako potrošiti dio javnog novca u javnom okruženju ključno je pitanje ovog projekta.

Na svim radionicama prisutni su djelatnici DURA-e, kao i predstavnici upravnih odjela Grada Dubrovnika, koji u slučaju potrebe uvijek pomažu građanima oko predaje njihovih projektnih prijedloga.

Građani su se usuglasili kako je upravo model participativnog budžetiranja izvrstan alat kojim se mogu približiti javnoj upravi i ojačati dijalog, raspravljajući o pojedinim situacijama i izlažući vlastite ideje. Svaki sudionik radionice može predstaviti jedan prijedlog koji ima za cilj poboljšati kvalitetu života zajednice gradskog kotara, odnosno mjesnog odbora kojem građanin pripada. Svaki prijedlog je potrebno konkretno i objektivno opisati.

Glasanje online
Poslije radionica prijedlozi se šalju na tehničku provjeru u Povjerenstvo, a potom se daju na glasanje prema kotarevima, odnosno mjesnim odborima putem online platforme VOXPOPULI, dostupne na stranicama Grada Dubrovnika.

O projektu se možete informirati na web stranici www.zaboljigrad.hr i putem društvenih mreža Facebook i Instagram gdje su redovito objavljeni aktualni sadržaji s radionica.

Procjenjuje se da će građani do kraja procesa predati preko 200 projektnih prijedloga onih projekata čiju realizaciju žele na svom području.

PROJEKT NABAVE novog bibliobusa realiziran je u sklopu projekta "Kultura u pokretu", koji su proveli Agencija VIA, Gradska čitaonica Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija Promocija i popularizacija kulture čitanja Nakon 17 godina Gradska knjižnica i čitaonica ima novi bibliobus Ulaz u naš grad ponovno ima svoje prepoznatljivo lice, a ispod tako nam dragih lipa ponovno će odjekivati pjesma i smijeh, istaknuo je upravitelj Župe sv. Petra apostola i dekan Zaprešićkog dekanata prečasni Ivan Frkonja Gotova je cjelovita obnova crkve, a sačuvani su i vrijedni zidni oslici Nadamo se da će država prepoznati specifičnosti na koje adekvatno odgovaramo i početi nas pratiti snažnijom i poštenijom podrškom, rekao je župan Posavec predstavljajući projekte ministru Berošu Zdravstveni laboratoriji "Zaključujemo najveći investicijski ciklus u međimursko zdravstvo"