Izbornik
Naslovnica Gradovi Mursko Središće
Ulaganja u komunalno gospodarstvo i sportsku infrastrukturu

Gradi se novo moderno postrojenje za obradu biootpada, Ministarstvo graditeljstva darovalo sportsku dvoranu

Odluku o darovanju dvorane Draženu Srpaku uručio je tajnik kabineta ministra Goran Gotal
Foto: Grad Mursko Središće
U sklopu EU fonda nabavljena su dva nova komunalna vozila vrijedna 2,2 milijuna kuna

Grad Mursko Središće i susjedne općine Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec još 2018. postali su vlasnici komunalnog poduzeća Murs-ekom. Grad je vlasnik 85 posto udjela, dok je s općinama postignut dogovor da ulaze u vlasničku strukturu poduzeća s po pet posto udjela. U promišljanju daljnjeg unapređenja sustavne brige za okoliš te time očuvanja zdrave prirode Grada Murskog Središća pokrenute su aktivnosti oko modernizacije komunalnog poduzeća.

USPJEH U POVLAČENJU NOVCA ZA PROJEKTE Iz EU fondova 528 kuna po stanovniku

Novi smeđi spremnici

– Početkom veljače potpisan je ugovor za građevinske radove na kompostani. Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 2,6 milijuna kuna, uz intenzitet potpore od 50 posto – kažu u Gradu.

Početkom ožujka započeti je gradnja novog postrojenja za obradu biootpada kapaciteta 1700 tona, ukupne površine 6006 četvornih metara na lokaciji uz reciklažno dvorište u Murskom Središću. Sagradit će se ulazno-izlazna zona s vagom, garderoba i ured, sanitarni čvor, ploha za pripremu otpada, ploha za pripremu drevnog otpada (sječke), ploha za biostabilizaciju i kompostiranje, ploha za naknadno postupanje, manipulativne površine te uređene zelene površine. Radove na gradnji kompostane izvodi tvrtka Hidroing.

– Gradnjom kompostane riješit će se problem odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada i granja za sve korisnike odvoza Murs-ekom – napominju u Gradu.

U sklopu projekta gradnje i opremanja kompostane nabavit će se strojevi za opremanje kompostane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4,8 milijuna kuna. U siječnju ove godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isporučio je tisuću smeđih spremnika zapremnine 80 litara.

MESNA INDUSTRIJA IZ ČAKOVCA Vajda prvi partner Europske regije sporta 2022. godine

U sklopu Kohezijskog fonda nabavljena su dva nova komunalna vozila vrijedna 2,2 milijuna kuna, a 69 posto financira se iz fondova EU, ostatak iz vlastitih sredstava. Udio vlastitog financiranja prijavljeni je na program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Na području Grada Mursko Središće djeluje mnoštvo sportskih udruga i postižu zapažene rezultate svim razinama.

Nedostatni kapaciteti

U sportskoj dvorani sagrađenoj 2001. istodobno mogu trenirati tri udruge, međutim, i ti su se kapaciteti pokazali nedostatnima. U tu bi svrhu Grad želio iskoristiti prostore stare sportske dvorane, koja je služila svrsi dobrih 70 godina. Izgrađena još kao Sokolski dom, tridesetih je godina bila reprezentativan objekt na ovim prostorima, služila je za vježbanje, ali i kulturne sadržaje i kao prvo mjesto na kojem su se prikazivale filmske predstave.

U kasnijim je razdobljima preimenovana u Dom partizana, a s otvaranjem nove dvorane ti su prostori prodani Ministarstvu financija. Ovaj važan kotačić u razvoju mjesta na zamolbu gradonačelnika Dražena Srpaka darovan je Gradu Mursko Središće. Odluku o darovanju nekretnine uručio je tajnik kabineta ministra Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Goran Gotal. Izradit će se glavni projekt obnove i tražiti izvori financiranja kako bi se dvorana što prije stavila u funkciju.