Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovar

Gradit će se novi moderan vrtić vrijedan 1,8 milijuna eura

To je jedan moderan vrtić kojim ćemo djelomično riješiti problem vrtića – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak dodavši da je svjestan sve veće potrebe za predškolskim kapacitetima
1/2
Foto: Bjelovar
Objavljeno javno savjetovanje za dokumentaciju kojom se pokreće postupak javne nabave za izvođača radova za ovaj projekt

Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Ulici Viktora Bubnja u Bjelovaru uskoro će se realizirati. Naime, upravo je ovih dana objavljeno javno savjetovanje za dokumentaciju kojom se pokreće postupak javne nabave za izvođača radova za ovaj projekt. Grad je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobio oko 4,9 milijuna kuna, gotovo 649.810 eura za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica. Ukupna vrijednost radova je oko milijun i 806 tisuća eura bez PDV-a.

Gotov do proljeća 2025.

– Predviđeni broj djece je 64, i to unutar dva odjeljenja jaslica i dva odjeljenja vrtića. Zgrada će biti katnica jer nije bilo druge opcije. Planirano ulaganje obuhvaća i izgradnju i opremanje te ustanove. To će biti moderan vrtić kojim ćemo djelomično riješiti problem vrtića – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak dodavši da je svjestan sve veće potrebe predškolskim kapacitetima. Objasnio je i kako namjerava zatvoriti financijsku konstrukciju.

– Dio tog vrtića financirat će iz sredstava koje je osiguralo Ministarstvo za smanjenje cijene vrtića, jer je cijena vrtića u Bjelovaru već snižena. No dio će se možda rješavati i kreditom iako vjerujem da to možemo srediti u dvije financijske godine – kaže Hrebak koji je uvjeren da će u prosincu dobiti izvođača radova te da će radovi početi početkom iduće godine. Vrtić bi trebao biti gotov do proljeća 2025. godine. Planiranim ulaganjem jednim velikim dijelom riješio bi se problem vrtića. Međutim, neće u potpunosti. U tom problemu pomoći će dogradnja vrtića u Frankopanskoj.

– Ta dogradnja za dvije kategorije je odobrena i tu smo dobili sredstva 324.906 eura, nešto više od 600 tisuća eura je i tamo projekt tako da smo manje od 50 posto dobili, ali mi ćemo to financirati iz naših vlastitih učešća. Vrijednost vrtića je milijun i 806 tisuća eura bez PDV-a, nešto više od dva milijuna eura ukupna vrijednost. 70-ak posto ćemo morati dodati mi iz vlastitih izvora financiranja, to planiramo iz ovog dijela što je Ministarstvo obrazovanja dalo dodatno sufinanciranje za snižavanje cijena vrtića. U Bjelovaru je vrtić snižen za razliku od ostalih gradova i onda taj višak novca planiramo riješiti kroz dvogodišnje financiranje upravo iz tih sredstava Ministarstva obrazovanja. Nažalost, kada je riječ o vrtićima, država se nije baš iskazala, ja sam na taj problem apelirao i prije i svi vrtići u državi dobili su između 30 i 40 posto, sve ostalo će biti kreditna zaduženja jedinica lokalne samouprave. Mi ćemo pak nastojati da gotovo ništa ne rješavamo iz kreditnih zaduženja, nego kroz dvije financijske godine – najavio je Hrebak.

Svima veća primanja

Dobre vijesti stižu i za zaposlenike vrtića, naime, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak otkrio je kako će od sljedeće godine svi kojima Grad isplaćuje plaću imati veća primanja, a u tu kategoriju ulaze i odgojitelji, vatrogasci te drugi javni djelatnici.

Očekujemo temperaturu vode do 80°C, kojom planiramo grijati poslovnu zonu Veliko Korenovo, a poslije i Grad Bjelovar Ugovor za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama Neki pripremaju dozvole, a mi smo krenuli s projektom geotermalne bušotine ZAMJENIK gradonačelnika govorio je i o brojnim vrijednim investicijama Grada od 2017. godine BJELOVAR Raste broj zaposlenih, ali i tvrtki i obrta koji rade na području grada GRAD je u četiri godine za NK Mladost Ždralovi izdvojio 278 tisuća eura da pomogne razvoj infrastrukture, a i sljedeće godine dobit će najviše jer najviše i ulaže, istaknuo je gradonačelnik Hrebak u obilasku kluba Stari opločnici s korza u novoj primjeni 'Ulaganja u sport uvijek će dobiti podršku Grada Bjelovara'