Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jastrebarsko

Gradu Jastrebarskom nagrada za pametno upravljanje gradom

Nagrada gradu Jastrebarskom
Foto: Jastrebarsko
Istaknuo se ekološkom osviještenošću, obnavljanjem ulične rasvjete, pročišćavanjem otpadnih voda, opskrbljenošću građana pitkom vodom i pametnim praćenjem sustava vodoopskrbe

Gradu Jastrebarskom dodijeljena je nagrada za pametno upravljanje na summitu moderne uprave prema procjeni Instituta za poslovnu izvrsnost, poduzetništvo i održive sustave te Sveučilišta Sjever. Grad Jastrebarsko istaknuo se ekološkom osviještenošću, što uključuje parametre poput postotka ulične rasvjete koja je obnovljena, pročišćavanja otpadnih voda, opskrbljenosti građana pitkom vodom, ali i pametnog praćenja sustava vodoopskrbe.

Uređaj za daljinsko očitanje

– Pametan grad u današnjem smislu nije samo onaj koji u svom poslovanju koristi digitalne i moderne tehnologije nego i grad koji planira i promišlja o rješenjima kojima će očuvati svoje resurse za budućnost. Ulaganja u infrastrukturu, kvalitetu vode i okoliš naši su prioriteti, stoga me veseli što to prepoznaju i struka i investitori, a vjerujem i naši građani – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Kako ističu u Gradu, sve svjetiljke javne rasvjete zamijenjene su nedavno u Jastrebarskom energetski učinkovitim LED svjetiljkama, što je omogućilo kako financijske tako i energetske uštede, ali i veću razinu i mogućnost upravljanja sustavom. U Jastrebarskom je, nadalje, nedavno završen i veliki projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko, vrijedan gotovo 22,5 milijuna eura.

Stanovnici su dobili cjelovitu vodoopskrbnu mrežu, pouzdan sustav odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda temeljen na naprednom trećem stupnju pročišćavanja, a s puštanjem uređaja u rad provodi se i proces priključivanja svih novih korisnika na kanalizacijsku mrežu.

Postignuta je i efikasnost očitanja potrošnje vode na području grada ugradnjom uređaja za daljinsko očitanje na postojećim mjernim mjestima te ušteda troškova u odnosu na klasično očitanje, potrebno vrijeme i ljudske resurse za provedbu tog posla. Ulaže se i u očuvanje kvalitete zraka, i to sustavom za informativno praćenje, putem mjernih senzorskih stanica koje osim kvalitete zraka mjere i razinu buke te meteorološke parametre poput temperature i vlažnosti zraka, tlaka zraka te smjer i brzinu vjetra.

Podaci na jednom mjestu

Grad je s uspostavom i razvojem web-geoinformacijskog sustava počeo još 2014. godine, a sam sustav zbog svog tehničkog rješenja ima dugotrajan karakter. Uvidjevši nebrojene prednosti i koristi ovakvog sustava, koji sublimira sve podatke na jednom mjestu uz istovremeno upravljanje njima kreiranim informatičkim rješenjima pojedinačnih poslovnih procesa, Grad je od implementacije WebGISa evidentirao sve nekretnine u svom vlasništvu te većinu nekretnina kojima upravlja na svom području, a kontinuirano se ažurira baza komunalne infrastrukture.

– Sustav je otvoren i građanima koji putem njega mogu dobiti uvid u brojne dokumente i planove – zaključuju u Gradu.

storyeditor/2024-03-01/JaskaC.jpg Zabavno u Dječjem vrtiću Radost STEM radionice za poticanje dječje mašte i znatiželje storyeditor/2024-03-01/JaskaB.jpg Sportska zajednica Grada Jastrebarskog dodijelila nagrade za 2023. Nika Markulin i Kristijan Rubinić najbolji sportaši IREKS AROMA, jedan od vodećih gospodarskih subjekata u Jastrebarskom, novom investicijom od četiri milijuna eura uskoro će dobiti novi veliki skladišni prostor kojim će racionalizirati poslovanje te brže i ekonomičnije reagirati na potrebe svojih kupaca U drugoj fazi ugradnja solarnih panela Investicija od 4 mil. €: Kod nas rade dvije ili više generacija iz istih obitelji