Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Re: Think festival u Sisku

Grafiti sa ženskim potpisom

Re:Think
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ove godine na festivalu su odali počast ženama, stoga je pet umjetnica dobilo velike površine zidova da ih učine prepoznatljivima

Ovogodišnji, treći festival ulične umjetnosti Re:Think u Sisku obilježen je gostovanjima umjetnica. Uz četiri realizirana murala, peti je u pripremi za jesen, kao i jedna akcija umjetnosti u javnom prostoru koja je pripremljena za jesen. Festival na ovaj način odaje čast ženama u uličnoj umjetnosti, koje nerijetko nailaze na golem prepreke u svom poslu.

– Vrlo se često žene u street artu susreću s primitivnim razmišljanjem da žene ne mogu svladati velike zidove, stoga je organizacija Re:Thinka odlučila ove godine pozvati pet izvrsnih umjetnica i svima im dati velike površine fasada, do kakvih ponekad teže dolaze samo zbog spola – kazuje organizatorica Festivala Dahna Prskalo Pec.

Zgrada suda u Sisku Za kvalitetnije pravosuđe Otvorena obnovljena zgrada suda u Sisku

U naselju Željezara

Do sada su realizirana četiri murala, a raspoređeni su na prostoru sisačkog naselja Željezara, što je još jedan ovogodišnji festivalski iskorak koji je otvorio vrata za buduće radove izvan gradskog centra.

Na festivalu su sudjelovale umjetnice Jana Danilović, Melinda Šefčić, Carolina Favale i Florencia Duran, svaka od njih vrlo specifičnog i prepoznatljivog umjetničkog senzibiliteta.

Carolina Favale je Argentinka čiji centar interesa predstavljaju ljudske ruke i pokreti koje one čine, a Florencia Duran je iz Urugvaja i poznata je kao dio umjetničkog kolektiva Collectivo Licuado koji je već imao priliku gostovati u Sisku. Ove je godine za Sisak osmislila feministički oslik koji prikazuje svakodnevni ženski multitasking.

Melinda Šefčić pridonijela je festivalu svojim prepoznatljivim razigranim rasterom, dok je Jana Danilović, kojoj je trenutačna preokupacija forma ljudskog srca, izradila ljetno srce od sedam metara. Jana se izradom murala počela baviti prije osam godina i zahvaljujući tome do sada je proputovala cijeli svijet.

U Sisku je bila i 2016. kada je svoje djelo ostavila na fasadi Kazališta 21, a ove je godine oslikala jednu zgradu u stambenom naselju Željezara. Prije dvije godine su joj motivi bili ptice, ove godine srce. Ovogodišnje iskustvo u Sisku bilo joj je dosta drugačije nego prije dvije godine.

Caritas Sisačke biskupije Caritasovi paketi radosti Sisački Caritas povukao 5 milijuna kuna iz EU fonda za najpotrebitije

– I 2016. i ove godine smo dobili povjerenje i punu slobodu da svoj rad koncipiramo kako želimo. Ono što je doprinijelo mom pozitivnom dojmu ove godine su i reakcije stanara kvarta u kome sam radila. Nisam prvi put u Sisku, i nije prvi put da budem oduševljena onim što od Re:Think ekipe dobivam, ali ovo je prvi put da imam priliku, da dok radim, imam interakciju s ljudima kojima po mom odlasku taj rad ostaje u vidokrugu. Prvi sam put radila na predivnom zidu koji je, tehnički, na krovu Pionirca, pa nije ni bilo prilike za puno priče s ljudima – dodaje Jana koja kazuje kako je ove godine iz reakcije ljudi dobila dokaze da veliki trud koji se ulaže u organizaciju sisačkog festivala nije uzaludan.

Susretljivi susjedi

– Susjedi su se jako potrudili da ni jednog trenutka ne budem bez kave, vode, voća, slatkiša. Jako su se potrudili da zastanu, popričaju, pohvale rad, pa i pitaju kada će se nešto dogoditi na njihovoj fasadi.

To i jest bit bilo kakve javne umjetnosti koja nije puka propaganda, već teži suživotu sa zajednicom: da je sama zajednica počne doživljavati kao svoju – zaključuje Jana Danilović, nadajući se još kojem dolasku u Sisak.

Ovogodišnji Festival Re:Think još nije gotov. Idući mural, čiji se završetak očekuje krajem rujna, izradit će Marina Mesar OKO, jedna od najvećih hrvatskih suvremenih umjetnica.

Slava Striegl Predstavljeni projekti Obilježavanje 100. godišnjice rođenja slikara Slave Striegla