Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Upozorenje zbog divlje životinje na Marjanu

'Uklonite vepra, ako je uznemiren ili napadnut postaje ekstremno opasan'

divlja svinja
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL/Ilustracija
Dr. Joško Kalilić ističe kako više tisuća svakodnevnih posjetitelja Marjana, među kojima su i brojna djeca i razni kućni ljubimci, zaslužuju šetnju bez straha od te životinje

Zbog sve učestalijih susreta šetača i rekreativaca s veprom na splitskom Marjanu, o kojima danima pišu lokalni mediji, oglasio se i dr. Joško Kalilić, bivši predsjednik županijskog Odbora za praćenje i prevenciju bjesnoće kod životinja.

Park šuma Marjan Istraživanje Stabla u Park-šumi Marjan, ali i u Šibeniku suše se zbog potkornjaka

- Tako jakoj, nepredvidljivoj i potencijalno opasnoj divljoj životinji nema mjesta u pitomoj park-šumi Marjan. Vepar je vrlo lukav, smatra ga se trećom životinjom po inteligenciji na svijetu, nakon nekih majmuna i  dupina, nepredvidljiv je, razdražljiv, a ako je uznemiren, napadnut ili ranjen postaje ekstremno opasan za čovjeka - upozorava dr. Kalilić i ističe kako više tisuća svakodnevnih posjetitelja Marjana, među kojima su i brojna djeca i razni kućni ljubimci, zaslužuju šetnju bez straha od tako velike i divlje životinje.

Na Marjanu vepar nema prirodnog neprijatelja, a u divljini vuk mu je jedini neprijatelj. Vepar ima jako dobar njuh i sluh i uznemiruje ga svaka buka pješaka, biciklista, pasa itd., a može ljudima nanijeti teške tjelesne ozljede.

Karepovac Nakon dvotjedne stanke Nastavljena sanacija Karepovca, ubuduće će mjeriti emisije svih šest propisanih plinova

- S medicinskog stajališta veprovi su nositelji brojnih parazita kojima se i ljudi mogu inficirati (Taenia solium, Trichinella spiralis...). a u slučaju ugriza eventualno prisutne bijesne životinje, vepar postaje posebno opasan za ljude i životinje - upozorava dr. Kalilić.

Dodaje kako i psi koje vlasnici puštaju da trče po Marjanu bez uzice mogu svojim prisustvom i lajanjem dovoljno uznemiriti vepra da napadne.

- Smatram da je navedeno dovoljno argumentiranih razloga da se poduzmu nužne mjere da se vepra što prije ukloni s Marjana.Treba angažirati lovačka društva u Splitu koji će uz pomoć lovačkih pasa pokušati kroz jednu ili više organiziranih akcija locirati vepra i nastojati ga uspavati uz dogovor s veterinarskom službom uporabom za tu svrhu posebne puške i premjestiti ga u nekom od zooloških  vrtova u Hrvatskoj. U slučaju uspješnog  hvatanja i uspavljivanja vepra treba iskoristiti taj trenutak za cijepljenje vepra protiv bjesnoće - upozorava dr. Kalilić. 

Gradnja novih parkirališta u Splitu U Gradu planiraju uložiti 51,3 milijuna kuna Uz pametni ulični parking grade šest novih garaža s 1200 mjesta