Izbornik
Naslovnica Gradovi Udruga gradova
Obuka

Hrvatska do 2023. mora investirati 34 milijarde kuna u vodoopskrbu i odvodnju

Radovi
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Obim planiranih aktivnosti i intervencija, uz najavljenu reformu vodnokomunalnog sektora, predstavlja veliki izazov za jedinice lokalne samouprave i institucije središnje države

Trideset predstavnika općina, gradova i isporučitelja vodnih usluga okupilo se na obuci "Priprema infrastrukturnih projekata u vodnokomunalnom sektoru" koja se istodobno, tijekom 9. i 10. studenoga, održala u Rijeci i Osijeku, a koju su zajednički organizirali Udruga gradova u RH i Udruga općina u RH, priopćili su iz Udruge gradova.

U skladu s odredbama vodnokomunalnih direktiva Europske unije, Republika Hrvatska do 2023. godine mora investirati 34 milijarde kuna u infrastrukturne projekte javne vodoopskrbe i odvodnje. Obim planiranih aktivnosti i intervencija, uz najavljenu reformu vodnokomunalnog sektora, predstavlja veliki izazov za jedinice lokalne samouprave i institucije središnje države.

Obuka se održava u okviru projekta ”Local leaders in South-East Europe” kojeg implementira Mreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS), a financijski podržava  Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (Die Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) s ciljem jačanja kapaciteta lokalnih dionika za upravljanje infrastrukturnim projektima. Udruga gradova u RH i Udruga općina u RH, nacionalne udruge lokalnih vlasti, hrvatski su partneri na spomenutom projektu, odgovorni za organizaciju i provedbu nacionalnog programa obuke.

Program obuka za vodnokomunalni sektor nastavit će se iduće godine s preostalim LLSEE modulima: 3.Razvoj infrastrukturnih projekata, 4.Provedba infrastrukturnih projekata i 5. Strateško planiranje i upravljanje temeljeno na rezultatima.