Izbornik
Naslovnica Gradovi
Borba protiv komaraca

Ide zaprašivanje – insekticid može iritirati dišne puteve

Konstantno će se tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna obavljati larvicidno tretiranje komaraca nad vodenim površinama
1/2
Foto: Grad Koprivnica
Ako na području koje se tretira postoje pčelari koji drže košnice, molimo ih da pčelama onemoguće izlaz iz košnica, kažu u Zavodu za javno zdravstvo

U srijedu počinje suzbijanje komaraca na području Koprivnice. Kako su najavili u gradskoj upravi, na užem području centra grada površine oko 19 hektara, u srijedu od 20.30 do 22 sata provodit će se adulticidni tretman (hladno zamagljivanje) usmjeren na uništavanje odraslih komaraca.

– Molimo građane da se ne zadržavaju na otvorenome u područjima provedbe u vrijeme suzbijanja, a posebno se to odnosi na osjetljive osobe kod kojih bi insekticid mogao izazvati iritaciju dišnih puteva. Ako na području koje se tretira postoje pčelari koji drže košnice, molimo ih da pčelama onemoguće izlaz iz košnica.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, akcija se odgađa do sljedećeg povoljnog vremenskog perioda. Isto tako, konstantno će se tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna obavljati larvicidno tretiranje komaraca nad vodenim površinama, i to nanošenjem sredstava u obliku tableta. Postupak hladnog ULV zamagljivanja komaraca u letu na području cijele Koprivnice provodit će se tijekom srpnja i kolovoza prema godišnjem planu, najavili su u koprivničkoj gradskoj upravi prošli tjedan.

Larvicidnim tretmanima se upotrebom insekticida uništavaju legla komaraca u prirodnim i umjetnim nakupinama vode. Ovisno o vremenskim uvjetima, larvicidno suzbijanje komaraca treba se provoditi od ožujka do kraja listopada, kažu u Zavodu za javno zdravstvo.

– Adulticidni tretman je u svakodnevnom govoru poznat kao zaprašivanje, iako je najčešće riječ o metodi zamagljivanja. Tim tretmanima suzbijaju se odrasle leteće jedinke komaraca.

No, ako se provede adulticidno suzbijanje, a prethodno nisu uklonjena ili larvicidno tretirana legla, iz njih će možda već sutra, ovisno o razvojnom stadiju ličinki, izaći nove generacije letećih jedinki.

Provođenje adulticidnog tretmana predstavlja nadopunu larvicidnog tretmana, a nikako osnovnu metodu u suzbijanju komaraca, ističe epidemiologinja dr. Danijela Pinter iz koprivničkoga Zavoda za javno zdravstvo.

Vinatlon – manifestacija za koju se traži čaša više! Guranje bačve uzbrdo, rashlađena vina, najbolji vinari i obilazak vinske ceste IZA NAJBOLJIH na županijskim i državnim natjecanjima, susretima i smotrama stoji dugotrajan rad, velik trud i ustrajnost ne samo učenika nego i njihovih mentora, ravnatelja, kao i drugih zaposlenika škola i djelatnika u obrazovanju Nagrade za uspjeh na državnim natjecanjima Čak 80 učenika iz županije među najboljima je u Hrvatskoj Pravo na stipendiju moći će ostvariti studenti koji će upisati prvu godinu spomenutih studija. Stipendije će biti dodijeljene u obliku jednokratne financijske pomoći u visini od 968 eura Stvaranje kvalitetnog i stručnog kadra Sveučilište dobilo novi laboratorij, a studenti još 20 dodatnih stipendija