Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Inicijativa 4 grada – platforma za suradnju najvećih gradova

Pokrenuta Inicijativa 4 grada
1/3
Foto: Grad Osijek
Gradonačelnici Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka sastali su se u Zagrebu kako bi pokrenuli Inicijativu 4 grada – platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada.

Cilj što bolji život

Poručili su kako je ovo nastavak njihove dosadašnje suradnje na korist svih građana, neovisno o političkoj opciji iz koje dolaze, a razgovarali su ponajprije o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako je cilj ovog sastanka vidjeti što je koji grad napravio i tko je u čemu bolji kako bi mogli učiti jedni od drugih, primijeniti to u svojim gradovima te svi zajedno napredovati.

– Znamo da je u tijeku osmi krug APN-a. U Osijeku u vrijeme APN-a imamo od 20 do 30 posto više zahtjeva za građevinske dozvole. Vlada priprema i novu stambenu politiku, ali tražimo i druge izvore financiranja te smo se sastali i s Europskom investicijskom bankom. Tu je i zeleno i digitalno, što zagovara Europska unija, a i u Osijeku radimo na tome. Ovi sastanci mogu biti samo dobri i plodonosni, a cilj je što bolji život naših sugrađana. Dogovorili smo i radne skupine i idući sastanak na kojemu ćemo pokušati rješavati određene teme – rekao je osječki gradonačelnik Radić. Dodao je kako Osijek donosi odluku o komunalnom redu, a Split ju je već donio pa njihova iskustva mogu pomoći. Zagreb i Osijek jedini su gradovi koji imaju tramvaje. S Rijekom će razgovarati o digitalizaciji, dok je što se tiče otpada Osijek otišao najdalje u usporedbi s drugim gradovima.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da se govori o temama o kojima se dugo promišljalo.

– Uvidjeli smo da naši gradovi na nekim temama imaju bolju suradnju s gradovima u inozemstvu nego jedni s drugima, što nema smisla. Imamo isti zakonodavni okvir i često nas brinu isti problemi. Četiri smo najveća hrvatska grada i znamo da možemo još bolje upravljati na korist naših građana ako intenzivnije surađujemo – kazao je gradonačelnik Tomašević i dodao kako će unutar Udruge gradova nastaviti suradnju i sa svim ostalim hrvatskim gradovima.

– Vjerujemo da postoje teme, programi i vrijednosti oko kojih se možemo složiti kako bi bili brži u reformama. Imamo specifične različitosti, ali u većini stvari možemo učiti jedni od drugih. To zapravo već i radimo na bilateralnoj razini, a ovom inicijativom to želimo činiti i multilateralno – kazao je gradonačelnik Tomašević.

– Osim problema, uvidjeli smo da imamo i puno dobrih zajedničkih rješenja. Izabrali smo tri teme koje nas povezuju, a to su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Svi su nam problemi zajednički i tu smo da radimo na zajedničkom rješenju – rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

U lipnju u Rijeci

– Dogovorili smo odmah i datum idućeg susreta, početkom lipnja u Rijeci. Mnogih smo se tema dotaknuli na ovom sastanku, a teme zelene tranzicije i digitalne transformacije također su bile u fokusu. Rekao bih da na tom planu gradovi trče pred državom. Možemo puno naučiti jedni od drugih, a iznimno je važna i tema transparentnosti. Mislimo da smo i putem udruge gradova i ove inicijative kvalitetan partner i Vladi i drugim institucijama u pronalasku rješenja za bolji život građana – istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Ministar Butković uručio gradonačelniku Radiću vrijedan ugovor Stiže 10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura OSIJEK Američki Jabil zaposlit će 1500 radnika u Osijeku Osvojili Hrvatski odbojkaški kup Grad za uspjeh nagradio MOK Mursa-Osijek s 5000 eura