Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Ministar Butković uručio gradonačelniku Radiću vrijedan ugovor

Stiže 10 novih niskopodnih tramvaja vrijednih 25 milijuna eura

Foto: Osijek
Potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je da su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija primjeri uspješnog rada u povlačenju EU sredstava

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu niskopodnih tramvaja za osječki Gradski prijevoz putnika uručio je ministar Oleg Butković proteklog tjedna osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću.

Tako će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u cijelosti financirati nabava 10 novih niskopodnih tramvaja s ciljem modernizacije osječkog javnog prijevoza. Projekt je vrijedan gotovo 25 milijuna eura.

– Tramvaj je dio osječkog identiteta. Osijek ga ima od 1884. godine, prvi u Hrvatskoj i među prvim gradovima u srednjoj Europi. Deset novih niskopodnih tramvaja pridonijet će sigurnosti, udobnosti i bržem prometu, a smanjit će i gužve u središtu grada – izjavio je gradonačelnik Radić ističući kako su posljednji novi tramvaji u Osijek stigli 1982. godine.

Podsjetio je kako su u tijeku radovi na modernizaciji tramvajske infrastrukture koji su preduvjet za dolazak niskopodnih tramvaja.

– Radovi obuhvaćaju obnovu 9,5 kilometara tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, 10 kilometara kontaktne mreže i 7,5 kilometara podzemne kabelske mreže, kao i izgradnju jedne nove i modernizaciju dviju postojećih ispravljačkih stanica. Vrijedni su oko 35,5 milijuna eura, također najvećim dijelom sufinancirani EU sredstvima. Očekujemo i daljnje proširenje tramvajske mreže – izvijestio je osječki gradonačelnik.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasio je da su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija primjeri uspješnog rada u povlačenju EU sredstava. Ministar je obišao i radove na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku. – Ovdje je zbog prolaska vlaka bilo najmanje 30 zastoja dnevno u trajanju od 150 minuta ili dva i pol sata, a podvožnjak će riješiti ove prometne čepove. Vrijedan je 12,3 milijuna eura, od čega 85 posto sredstava dolazi iz Kohezijskog fonda EU, a 15 posto iz državnog proračuna. Građane Osijeka stajat će nula eura – poručio je gradonačelnik Radić. 

OSIJEK Američki Jabil zaposlit će 1500 radnika u Osijeku OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA N. Brnjac: Sportski inkubator vrlo je vrijedan projekt Osvojili Hrvatski odbojkaški kup Grad za uspjeh nagradio MOK Mursa-Osijek s 5000 eura