Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Prva radionica projekta u Puli

Inicijativa ICT tvrtki – brendiranje Istre kao mjesta za život, rad i učenje profesionalaca

1/3
Foto: Grad Pula
Prezentaciji strategije bili su prisutni predstavnici vodećih IT kompanija u Istri kao što su Infobip, CMG, Istratech, Intersoft, Penta, Infosit, Lloyds Design, Consonna, ali i predstavnici pulskog Fakulteta Informatike i Odjela za tehničke studije pri Sveučilištu u Puli, kao i predstavnici IDA-e i drugih gradova Istre

Brendiranje Istre kao ICT regije strateška je odrednica razvoja najvećeg hrvatskog poluotoka. Stoga je u HGK, Županijskoj komori Pule, prije nekog vremena, odnosno prije krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, održana prva radionica na kojoj je predstavljen projekt. S obzirom na nastalu situaciju, te će aktivnosti svakako biti nastavljene nakon smirivanja situacije, no temelji su udareni na prvom susretu struke u veljači.

U Puli predstavljen projekt kontrole i suzbijanja galeba klaukovca Iz gnijezda galebova odstranit će se prava jaja i zamijeniti umjetnima

Prezentacija strategije

Prezentaciji strategije bili su prisutni predstavnici vodećih IT kompanija u Istri kao što su Infobip, CMG, Istratech, Intersoft, Penta, Infosit, Lloyds Design, Consonna, ali i predstavnici pulskog Fakulteta Informatike i Odjela za tehničke studije pri Sveučilištu u Puli, kao i predstavnici IDA-e i drugih gradova Istre. Predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić bio je prisutan u ime Grada Pule.

Tvrtke u ICT sektoru uspješno posluju u Istri, postižu globalni uspjeh i predstavljaju razvojnu perspektivu. Usmjerene su na inovativne tehnologije, razvijanje inovativnih proizvoda i usluga, a klijenti su im vodeće svjetske kompanije. Zato su tvrtke preuzele vlastiti razvoj u svoje ruke i surađuju putem raznih meet-upa i povezale su se u strukovnu organizaciju pri HGK – Županijskoj komori Pula. Smisao je jasan: ostvarenja zajedničkih ciljeva, međusobna podrška i utemeljenje snažne ICT industrije u Puli i Istri.

– Tvrtke iz ICT sektora s područja Istre koje djeluju u sklopu Strukovne grupe HGK – Županijske komore Pula inicirale su brendiranje Istre kao mjesta za život, rad i učenje profesionalaca u ovom sektoru. Brendiranjem želimo stvoriti pozitivno poslovno okruženje u kojem će znanje sektora stvoriti koristi ne samo za ICT tvrtke već i za gospodarstvo cijele županije – rekao je tada Damir Sirotić, direktor HGK – Županijske komore Pula.

PULA Obnavlja se hotel "Brioni", otvorenje na ljeto 2021.

Strategija, složili su se sudionici, sintetizira sve prijedloge i sugestije kompanija te detektira ključne izazove za iskorak ICT industrije u Istri.

– U ekonomiji vladaju nemilosrdna konkurencija i konflikti, a kompanije koje su danas prisutne predstavljaju rijedak primjer tvrtki koje skladno surađuju i traže načine da se ICT industrija učinkovito razvije na našem području. To je bitno i za tradicionalne grane ekonomije jer im razvoj ICT industrije omogućava iskorak u digitalni svijet i osvajanje novih tržišta, a da pritom nisu ograničeni geografskim lokacijama klijenata i dobavljača – rekao je Tiziano Sošić i zaključio da je u ovom sektoru najvažnije raditi na suradnji privatnih kompanija, lokalne samouprave i znanstvene zajednice.

Novi predsjednik

Tvrtka Sonda izradila je i predstavila strateški dokument koji definira ključne karakteristike ICT sektora u Istri, s ciljem da se olakša i unaprijedi poslovanje postojećih tvrtki, potakne interes za zapošljavanje i da se razvije suradnja sa zajednicom.

Tom je prigodom kao novi predsjednik Strukovne grupe ICT-a pri HGK – Županijske komore Pula izabran Dean Verbanac, vlasnik tvrtke Intersoft Tecnologies d.o.o.

Ulaganjem u Društveni centar Rojc Grad Pula kontinuirano se brine o udrugama civilnog društva Ulaganjem u Društveni centar Rojc Grad Pula kontinuirano se brine o udrugama civilnog društva Čak 15.000 osoba mjesečno svoje slobodno vrijeme provodi u – Rojcu

– Izuzetna mi je čast preuzeti ulogu predsjednika strukovne ICT grupe Istre. Ustrajat ću na koheziji ICT tvrtki, jedinica lokalnih samouprava, škola i fakulteta s ciljem da Istru učinimo poželjnom regijom za ICT tvrtke i profesionalce – najavio je Dean Verbanac buduće korake.