Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U Puli predstavljen projekt kontrole i suzbijanja galeba klaukovca

Iz gnijezda galebova odstranit će se prava jaja i zamijeniti umjetnima

1/3
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović, profesor Albert Marinculić i predstavnik Veterinarske bolnice Poreč dr. med veterine Branko Jurić

U pulskoj Komunalnoj palači održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt ‘Kontrola i suzbijanje galeba klaukovca i procjena prekomjerne populacije za zdravlje ljudi’.

Ulaganjem u Društveni centar Rojc Grad Pula kontinuirano se brine o udrugama civilnog društva Ulaganjem u Društveni centar Rojc Grad Pula kontinuirano se brine o udrugama civilnog društva Čak 15.000 osoba mjesečno svoje slobodno vrijeme provodi u – Rojcu

Ministarstvo odobrilo

– Projekt je odobren od Ministarstva zaštite okoliša i energetike budući da je cilj smanjenje populacije galebova i njihovo vraćanje iz urbanih sredina u prirodna staništa, odnosno otoke i hridi, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Pula se ove godine pridružila projektu koji je 2011. započeo u Poreču, a 2015. godine pridružili su Rovinj i Novigrad – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović koja je dodala da su važnost projekta prepoznali Arenahospitality Group, Turistička zajednica Grada Pule i Hotel Pula.

Profesor Albert Marinculić sa zagrebačkog Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti iznio je kratki pregled o samom galebu klaukavcu rekavši da je od iznimne važnosti da je u Istri prepoznata ova problematika te da se projekt uspješno realizira u suradnji s lokalnom i turističkom zajednicom.

– Galebovi klaukavci veoma su inteligentne i dugovječne ptice. U potrazi za hranom oni ne prezaju od napada na ljude kada im se ukaže prilika da „ukradu“ hranu kao i u situacijama kada brane svoje mlade. Nažalost, mogu biti izvor onečišćenja i prijenosnici su zaraznih bolesti od kojih su neke opasne za zdravlje ljudi. Stoga je važna depopulacija iz urbanih središta. Važno je ne hraniti ih te koristiti prikladne i zatvorene posude za odlaganje smeća - zaključio je Marinculić. Predstavnik Veterinarske bolnice Poreč dr. med veterine Branko Jurić zahvalio je Gradu Puli što se priključio projektu čime je sada pokrivena čitava zapadna obala Istre.

Izgradnja priključaka na elektroenergetsku mrežu Privremena regulacija prometa Gradnja priključaka na elektroenergetsku mrežu

Držati pod kontrolom

– Projektom se želi populaciju galebova držati pod kontrolom tako da se u gnjezdilištima odstranjuju prava jaja te se stavljaju umjetna. Budući da na tom gnjezdilištu neće biti podmlatka, galebovi se sele i odlaze u potragu za drugim mjestom. Ova je strategija humana i jedina dozvoljena metoda u skladu sa svim zakonima o zaštiti životinja. Cilj je sačuvati galeba kao simbol mediteranskog područja tako da se s urbanih i naseljenih mjesta vrate u prirodno stanište kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža i zdravlje ljudi. Stoga su monitoring i edukacija građana od ključne važnosti – zaključio je Jurić te pozvao građane da dojave mjesta gniježđenja galebova na email info@veterina-porec.com.

Inače, prije provedbe samog projekta, TZ Grada Pule i Arena Hospitality Grupa gotovo godinu dana provodili su pripremnu fazu koja je uključivala prebrojavanje jedinki galebova klaukavca na širem gradskom području zajedno s pripadajućim otocima i hridima. Time su stručnjaci prepoznali staništa i zone gniježđenja ovih ptica, u čemu su im pomogle i brojne dojave građana, na temelju čega su izradili detaljnu mapu staništa. Procijenjen je i broj parova i proširenost populacije galebova kao i broj onih koji se gnijezde u urbanim sredinama i to na ravnim i kosim krovovima hotelskih naselja, stambenih zgrada te gospodarskih objekata koji se bave proizvodnjom i prodajom hrane, a praćene su i lokacije na smetlištima kamo su galebovi odlazili po hranu.

Predstavljen projekt „Istarske nine nane/Ninne Nanne Istriane“ realiziran u sklopu zavičajne nastave Najmlađi oslikali pjesmaricu, đaci snimili CD da starinske uspavanke sačuvaju od zaborava

Po najnovijim istraživanjima, uz već dobro poznate opasnosti, kod galebova su nađeni novi uzročnici bolesti koji se mogu lako prenijeti vodom na ljude, stoga su gradovi uz more s velikom populacijom ptica u većem potencijalnom riziku za domicilno stanovništvo i posjetitelje.