Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Predstavljen projekt „Istarske nine nane/Ninne Nanne Istriane“ realiziran u sklopu zavičajne nastave

Najmlađi oslikali pjesmaricu, đaci snimili CD da starinske uspavanke sačuvaju od zaborava

1/3
Foto: Istarska županija
Na projektu je radilo i sudjelovalo više od 200 djece i 30 odgojitelja, a pjesmarica i CD realizirani su u 500 primjeraka

U pulskom kinu Valli postavljena je izložba o projektu „Istarske nine nane/Ninne Nanne Istriane“ koji za cilj ima izdavanje prve i jedinstvene pjesmarice, notnih zapisa s tekstovima i prijevodima tradicionalnih istarskih uspavanki koje je na teritoriju Istre istražio i ujedinio muzikolog Dario Marušić te CD-a tradicionalnih istarskih uspavanki.

REALIZACIJA PROJEKTA 'PULSKI FORTIFIKACIJSKI SUSTAV KAO NOVI KULTURNO-TURISTIČKI PROIZVOD' Razvoj nove kulturno-turističke točke na urbanom području Pule

Djeca iz predškolske ustanove “Rin Tin Tin” te iz Dječjih vrtića Pula oslikali su poznate istarske narodne uspavanke, a učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova snimili su svoj prvi CD s istarskim uspavankama.

Očuvanje kulturne baštine

Gradonačelnik Pule Boris Miletić pohvalio je vrijedne autore te je istaknuo da je očuvanje kulturne baštine od presudne važnosti kako bi se sačuvali i tradicionalni običaji Istre za buduće generacije te se i sam prisjetio djetinjstva i uspavanke „Zaspal Pave“ koju mu je nona znala pjevati.

Svoju je podršku projektu pružio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost IŽ-a Vladimir Torbica.

– Identitet je nešto što je u današnje vrijeme ugroženo, a najteže je sačuvati nematerijalnu tradiciju jer je ona najvrednije što imamo – kazao je V. Torbica.

Ravnateljica predškolske ustanove “Rin Tin Tin” Tamara Brussich naglasila je da je na projektu radilo i sudjelovalo više od 200 djece i 30 odgojitelja, a pjesmarica i CD realizirani su u 500 primjeraka. Zahvalila je etnomuzikologu Dariju Marušiću i likovnoj pedagoginji Sanji Simeunović Bajec koji su pomogli svojim savjetima i znanjem. Grafičko oblikovanje potpisuje Oleg Morović, fotografiju Paolo Valenti, a realizaciju MPS Pula.

PRIJAVE TRAJU DO 11. OŽUJKA Predstavljeno 7. izdanje pjevačkog festivala 'Pula pjeva'

Ravnateljica DV-a Pula Mariza Kovačević rekla je da je projekt od iznimne važnosti za očuvanje dijalekta kod djece, a ravnateljica Glazbene škole I. M. Ronjgova Romana Vuksan Zuban zahvalila je profesorima koji su uglazbili izabrane tekstove, zatim solistima i zborovima koji su sudjelovali u ovom izazovnom projektu.

Želi se približiti zavičajnost

Naime, riječ je o tekstovima narodnih uspavanki istarskoga kraja koje su se iz naraštaja u naraštaj prenosile usmenim putem. One bilježe i čuvaju iskonsku povezanost majke i djeteta. Riječ je o tradicijskim uspavankama na istrovenetskom dijalektu te čakavici i njezinim podnarječjima kojima se želi dodatno približiti zavičajnost u sklopu izrazito uspješnog projekta Istarske županije Zavičajna nastava.

Potpisan ugovor o izgradnji i opremanju nove pulske bolnice vrijedan 150 milijuna kuna Za gradnju nove bolnice dosad je osigurano 600 milijuna kuna Potpisan ugovor o gradnji i opremanju nove pulske bolnice vrijedan 150 milijuna kuna

Istarske nine nane/Ninne nanne Istriane rezultat su rada djece, učenika, odgojitelja, učitelja, profesora, glazbenika, muzikologa u interdisciplinarnom iskustvenom učenju i suradnji među ustanovama koje su povezale glazba i stvaralaštvo, ali i tradicijska kultura: čakavica, istrovenetski, pentatonska istarska ljestvica.