Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Grad Bjelovar ne staje s potporama poljoprivrednicima

Isplaćeno pola milijuna kuna potpora poljoprivrednicima

Foto: Bjelovar
– Imam 1400 metara četvornih plasteničke proizvodnje, u tonama je malo teže izračunati jer puno robe cirkulira, 30 kultura u jednoj godini se okrene – rekao je Ivan Bobinac, koji je dobio potporu Grada Bjelovara

U ovoj je godini za potpore apliciralo 180 poljoprivrednih gospodarstava s bjelovarskoga područja. Većina ih je isplaćena, ukupno oko pola milijuna kuna, a prošli tjedan isplaćene su i one za nabavu i postavljanje novih plastenika i staklenika. Bio je to povod za obilazak obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivan Bobinac u prigradskom naselju Galovcu, kojemu je u posjet došao zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić sa suradnicima.

Dobar poticaj

Mladi poljoprivrednik Bobinac korisnik je gradskih mjera već pet godina. Svake godine ovaj je OPG dobio potporu za podizanje 
novoga plastenika te ih imaju trenutačno pet u kojima, među ostalim, uzgajaju rajčicu, papriku, različite vrste salata... Ove je godine Ivan Bobinac na ime potpore dobio 20 tisuća kuna.

Zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić objasnio je da Grad Bjelovar daje podršku poljoprivrednicima, posebice malim poljoprivrednicima, te mladima kojima je potrebna pomoć u poslovanju. Napomenuo je kako je svjestan da novčani iznosi nisu preveliki, no dobar su poticaj za daljnji rad što pozdravljaju i sami poljoprivredni proizvođači:

– Na OPG-u Bobinac možemo direktno prikazati što to Grad Bjelovar posljednjih pet godina točno potiče. Na imanju Ivana i njegove majke Lidije unazad nekoliko godina nije postojao niti jedan plastenik, a sada ih je u upotrebi čak pet. Gradu Bjelovaru je itekako stalo do malih poljoprivrednika i malih OPG-ova. Mladi Ivan prodaje na tržnici i kućnom pragu, a mi ćemo uvijek takve vrijedne ruke pomagati koliko god budemo mogli – rekao je Brajdić.

– Svaka kuna koja stigne sa strane znači jako puno. Tako nam je puno lakše planirati razvoj i širenje, posebno što se tiče plasteničke proizvodnje koja nam je jedan od glavnih elementa pri uzgoju povrća. Sada slijedi sadnja zimskih kultura pa smo u procesu čišćenja i priprema. Vremenske prilike su trenutačno dobre i nadam se da će tako ostati. Zadovoljan sam situacijom na tržnici, većinom imamo stalne kupce koji potvrđuju kvalitetu naših proizvoda. Veći problem je proizvodnja jer kada nastupe ekstremni vremenski uvjeti i divljanje cijena repromaterijala, tu nam nitko ne može pomoći – kaže Ivan Bobinac koji trenutačno u plasteničkoj proizvodnji uzgaja tridesetak povrtnih kultura.

Problem rast troškova

Ovaj vrijedni mladi poljoprivrednik kaže da nema problema s plasmanom svega što proizvede, veći mu je problem imati dovoljne količine, ali i izdržati stalni rast troškova proizvodnje:

– Imam 1400 metara četvornih plasteničke proizvodnje, u tonama je malo teže izračunati jer puno robe cirkulira, 30 kultura u jednoj godini se okrene. Na primjer, samo se turnusi salate u jednoj godini okrenu po četiri puta. Proda se uvijek jer ljudi koji su godinama naši kupci i mušterije već nas znaju naći. Veći je problem proizvodnja jer ekstremni vremenski uvjeti na to utječu, kao i divljanje cijena repromaterijala. Utječu i daljnja ulaganja, nekad se cijena mijenja iz dana u dan. Velika zahvala Gradu Bjelovaru što nam pomaže pa uz pomoć potpora možemo brže ići u proširenje proizvodnje i povećavanje plasteničkih kapaciteta – rekao je Ivan Bobinac.