Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković
Film

"Ivanovu igru" gledali i u Metkoviću

1/4
Foto: metkovic.hr
Projekciji filma nazočio je i sam Ivan Gudelj, koji je na kraju ravnateljici UKS-a Zrinki Mijoč zahvalio na tome što je film uvrstila u program ovogodišnjih Prosinačkih svečanosti

U organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković i NK Neretva sinoć je u kazališnoj dvorani GKS-a održana projekcija dokumentarnoga filma Tomislava Žaje Ivanova igra, koji govori o legendarnom hajdukovcu Ivanu Gudelju, čiju je karijeru, nažalost, u 26. godini prekinula teška bolest, priopćili su iz gradske uprave.

Metković Radovi na Gimnaziji gotovi i prije roka

Kako piše na Wikipediji, Ivan je nogomet počeo igrati u Mračaju iz Runovića. Već od rane dobi pokazivao je naznake velikog talenta, pa je tako '79. na Europskom juniorskom prvenstvu u Austriji, koji je Jugoslavija osvojila, proglašen najboljim igračem. Karijeru je započeo i završio u splitskome Hajduku u čijem je dresu odigrao 362 utakmice i postigao 93 pogotka. S Hajdukom 1979. godine osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i 1987. godine i Kup maršala Tita. Bio je članom velike Hajdukove generacije 1980-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate u inozemstvu, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogocima donio mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd.

Posljednja utakmica bila mu je protiv Crvene zvezde na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog hepatitisa B propadaju mišići. Izašao je iz igre popraćen zvižducima zbog "simuliranja". Imao je u džepu ugovore od Bordeauxa i madridskog Reala ali su tako propali. Nakon toga i liječenja se, vođen lošim liječničkim procjenama, dva puta prerano vraćao treningu i oba puta mu se bolest ponovno vraćala te je u na kraju morao prekinuti igračku karijeru.

SUDJELOVAO I GRADONAČELNIK Više od 100 volontera zasukalo rukave i čistilo ilegalna odlagališta otpada

Projekciji filma je, uz ljubitelje nogometa i male nogometaše, predsjednika NK Neretva Damira Jerkovića i metkovskoga gradonačelnika Dalibora Milana, nazočio i sam Ivan Gudelj, koji je na kraju ravnateljici UKS-a Zrinki Mijoč zahvalio na tome što je film uvrstila u program ovogodišnjih Prosinačkih svečanosti.