Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Izložene ideje za gradnju podzemne garaže pored Tvrđe

1/2
Foto: Osijek
Prvonagrađeno rješenje rad je skupine autora AG Planum d.o.o. Zagreb i ono će biti podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije

U osječkom Arheološkom muzeju otvorena je nedavno izložba urbanističko-arhitektonskih natječajnih radova za idejno rješenje obrambenog prostora Tvrđe. Riječ je o tri rada koja su ispunila uvjete natječaja Agencije za obnovu osječke Tvrđe raspisanog 6. listopada prošle godine.

Prvonagrađeno rješenje rad je skupine autora AG Planum d.o.o. Zagreb i ono će biti podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje lokacije i izgradnju podzemnih garaža u projektnom dijelu. Čestitavši autorima ovog rješenja, zamjenik Vulin ocijenio je rješenje dobrim u smislu kvalitete izvođenja i po financijskim pokazateljima.

Realno izvediv projekt

– Ovo je realno izvediv projekt s racionalno prihvatljivim troškovima, s obzirom na to da se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju. Ono što je strateški važno za Grad Osijek jest da je ovaj prostor, dakle parkirališna mjesta u neposrednoj blizini Tvrđe, iznimno važan za daljnji razvoj Tvrđe i sadržaja koji sada postoje, ali i koji će se razviti u budućnosti – kazao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Naglasio je i kako je za Grad Osijek fokus i prioritet južni dio kojim se tehnički rješava problem garaže i u konačnici jedan od većih problema grada Osijeka u ovome trenutku.

Marko Cvjetko, jedan od pet autora prvonagrađenog rješenja, istaknuo je kako je natječaj bio zavodljiv te da je riječ je spoju suvremenog i povijesnog, o visokogradnji i o hortikulturi pored Tvrđe. Dodao je kako je za njih najvažnije bilo sačuvati sve povijesne slojeve koji su naslijeđeni od stare tvrđave do 19. stoljeća i suvremenog dijela te da naprave nešto što ne upada u oko, a da je ekonomično i u gradnji i u održavanju.

– Maksimalno smo se vodili povijesnim dijelom, s tim da ćemo u daljnjoj razradi projekta morati usko surađivati s konzervatorima i voditi brigu o eventualnim nalazištima – zaključio je Cvjetko.

Uz njega, u izradi su još sudjelovali Miron Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković i Elena Tikvić.

Drugonagrađeni rad je rad autora Tanje Goleš i Antonije Milovac iz Zagreba, a trećenagrađeni je rad autora Iana Kruezija iz Zagreba, Magdalene Runje iz Osijeka i Ane Vračević iz Trnave.

Osječka Tvrđa nadaleko je poznata kao povijesna vrijednost, ali i turistička atrakcija. Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja zidina osječke tvrđave – Tvrđe, u obliku velike nepravilne zvijezde. Po dovršetku radova 1722., Tvrđa je postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi. Unutar zidina zgrade su građene gotovo isključivo u baroknom stilu, a u sam grad vodilo je četvora vrata.

Turistička atrakcija

Kako navode u TZ-u Grada Osijeka, u prvoj je polovini 20. stoljeća, nažalost, odlučeno da se stare zidine sruše. Tako danas postoji tek manji dio zidina prema rijeci s Vodenim vratima i vodotornjem, te veći dio Krunske utvrde na lijevoj obali Drave. Osječke zidine građene su ponajprije zbog obrane od mogućeg novog napada vojske Osmanskog Carstva koje je Osijek držalo pod okupacijom od 1526. do 1687. godine. Gradnju zidina vodio je general Johann Stephan von Beckers, a i danas se vjeruje da je njegovo tijelo po smrti zazidano u zidine uz Vodena vrata.

OSIJEK Jelovnike za osnovnoškolce u Osijeku složili su nutricionisti POBJEDA Osječki advent obranio titulu – ponovno najljepši u Hrvatskoj VRIJEDNI 32,3 MIL. KN Osijekom vozi 13 novih modernih autobusa