Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Jakšić: Povećali smo socijalna prava građana za oko 40 posto

Gradsko vijeće Koprivnice jednoglasno je prošli tjedan donijelo novu odluku o socijalnoj zaštiti građana kojom se znatno povećavaju izdvajanja za različitu socijalnu pomoć građanima.
Foto: Robert Mihaljević
Prema toj odluci, Grad će pokrivati i troškove medicinski potpomognute oplodnje bez obzira na primanja u iznosu do 4000 eura

Gradsko vijeće Koprivnice jednoglasno je prošli tjedan donijelo novu odluku o socijalnoj zaštiti građana kojom se znatno povećavaju izdvajanja za različitu socijalnu pomoć građanima.

Negativni utjecaj inflacije

Prema odluci Gradskog vijeća, osnovni cenzusi za ostvarivanje prava na podmirenje troškova stanovanja, pomoći u prehrani, odgoja djece predškolske dobi, korištenja dadilje i prehrane u školi te pohađanje srednje škole dižu u prosjeku za čak 66 posto.

Znatno je povećan i uvjet mjesečnih prihoda za samca i kućanstva koji na osnovi tog prihoda mogu ostvarivati socijalnu pomoć. Dosad je te uvjete ispunjavao samac čiji mjesečni prihod ne prelazi 160 eura, a cenzus se novom odlukom diže na 300 eura, odnosno za 88 posto.

Za dvočlano kućanstvo cenzus se diže s 226 na 400 eura; za tročlano kućanstvo s 332 na 500 eura; za svakog idućeg člana kućanstva cenzus se povećava za 100 eura.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić tumači kako su socijalne cenzuse odlučili povećati nakon negativnog utjecaja inflacije na troškove brojnih kućanstava u Koprivnici.

– Riječ je o povećanju u socijalnim pravima kroz cenzuse u prosjeku za oko 40 posto. Dakle, povećava se uvjet mjesečnog prihoda cenzusa za samce ili kućanstva za 80 posto, povećava se iznos pomoći za troškove mjesečne najamnine po korisniku za 40 posto, cenzus na ostvarivanje prava na socijalnu uslugu pomoći u kući za oko 16 posto. Osigurava se, također, pravo na pomoć za podmirenje troškova poludnevnog ili dnevnog odgojno-obrazovno-rehabilitacijskog programa u specijaliziranim ustanovama. Povećava se potpora za pohađanje srednje škole za 25,6 posto, iznos jednokratne pomoći za 41 posto, a iznimno se može odobriti i iznos od 10.000 eura za zbrinjavanje korisnika u riziku od beskućništva, obiteljskog nasilja, ugroženosti zdravlja ili života. Povećavaju se cenzusi i za ostvarivanje prava na pomoć za podmirenje troškova liječenja. Važno je naglasiti da to pravo mogu ostvariti građani kojima HZZO ne podmiruje troškove liječenja, a prosječan mjesečni prihod po članu kućanstva pritom ne prelazi 700 eura – tumači čelni čovjek Koprivnice.

Zdravstvene potrebe

Tako se novom odlukom pravo na pomoć za podmirenje troškova liječenja zamjenjuje pravom na pomoć za podmirenje troškova zdravstvenih potreba. Prema toj odluci, Grad će pokrivati i troškove medicinski potpomognute oplodnje bez obzira na imovinski cenzus, odnosno primanja.

Pomoć za podmirenje troškova može se odobriti korisniku u ukupnom iznosu do 4000 eura tijekom kalendarske godine, navodi se u novoj odluci o socijalnoj zaštiti građana.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica organiziralo je svečani prijem za darivatelje s jubilarnim brojem davanja krvi Prijem za darivatelje krvi Vi ste ljudi koji ste spremni pružiti humanost i solidarnost Lanjski srednjovjekovni advent u Koprivnici privukao je mnoštvo posjetitelja Srednjovjekovni advent održat će od 9. do 26. prosinca Božićni sajam bez lampica, ali s bakljama, pećima i ludama Predstavnici WWF-a posjetili su Prvu šumu hrane kod bazena Cerine koja je posađena u zajedničkom projektu Komunalca i WWF-a "Sat za planet Zemlju" Upoznavanje s radom gradske tvrtke WWF Adria i Komunalac u suradnji za zaštitu okoliša