Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Rekordan godišnji proračun grada Koprivnice

Jakšić: Rastemo iako nam država uzima 17 milijuna kuna

Foto: Robert Mihaljević
Porasli su nam i prihodi po EU projektima, što nas svrstava u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskog novca, rekao je na konferenciji gradonačelnik Jakšić

Koprivnica je prošlu godinu završila s oko 194 milijuna kuna ukupnih prihoda i primitaka, što je 26 posto više nego godinu prije. Pritom je ostvaren proračunski višak od otprišić i pročelnik za financije Zdravko Punčikar na prošlotjednoj konferenciji za novinare naglasivši kako je to najbolji rezultat u posljednjih desetak godina.

Gradski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o gradnji studentskog doma u Kampusu u sklopu Sveučilišta Sjever Rok za izgradnju/rekonstrukciju je dvije godine od dana sklapanja ugovora o osnivanju prava građenja Gradski vijećnici jednoglasno donijeli odluku o gradnji studentskog doma u Kampusu u sklopu Sveučilišta Sjever

Novootvorena radna mjesta

Prihodi od poreza na dohodak porasli su za tri posto i iznosili su 62 milijuna kuna, i to unatoč činjenici da država poreznim reformama Koprivnici godišnje uzima čak 17 milijuna kuna.

– Kad zbrojimo dvije godine, dolazimo do toga da smo novu osnovnu školu na Podolicama mogli napraviti sami, bez zaduživanja – upozorio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

To govori o trendu rasta novostvorenih radnih mjesta u Koprivnici koji je, prema neslužbenim informacijama, nastavljen i ove godine. Jakšić je nedavno najavio kako se u gradskim poslovnim zonama u koje dolaze novi poduzetnici otvara najmanje 200 novih radnih mjesta, a vjeruje kako će ih na koncu biti i više.

Ove godine velika ulaganja u prometnu infrastrukturu Grade se dva rotora i obnavlja nadvožnjak koji će tri mjeseca biti zatvoren za promet

– Veselimo se novim gradilištima, radnim mjestima, pozitivnim trendovima u koprivničkom gospodarstvu, a trenutačno nam je najveće veselje to što nam se čini da ćemo za Poduzetničku zonu Dravska uskoro morati postaviti ploču s natpisom “Rasprodano” – rekao je nedavno gradonačelnik.

Na konferenciji za novinare naglasio je kako prihodi od poreza na dohodak rastu tri posto unatoč tome što im država poreznim reformama uzima sve više novca.

– Porasli su nam i prihodi po EU projektima, što nas svrstava u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskog novca. Kada sve zbrojimo, lani je ostvaren ukupan višak prihoda nad rashodima od 7,1 milijun kuna, čime je ostvaren cilj smanjenja deficita – zaključio je Jakšić.

Investicije uz pomoć EU

Prihode od 194 milijuna kuna Grad nije imao još od 2008., potvrdio je pročelnik za financije Zdravko Punčikar. On pritom kaže kako država dosta dobro zarađuje na gradskim projektima jer je u središnji proračun uplaćeno devet milijuna kuna PDV-a na 45 milijuna kuna lanjskih koprivničkih investicija.

Za održavanje komunalne infrastrukture Grad Ivanec ove godine izdvaja 4,26 milijuna kuna Ukupan iznos za poboljšanje komunalnog standarda viši od 18 milijuna kuna Za održavanje komunalne infrastrukture Ivanec ove godine izdvaja 4,26 milijuna kuna

Kad je riječ o projektima financiranim novcem EU, uz pomoć fondova EU ostvarene su investicije vrijedne 21 milijun kuna, što je rast od čak 120 posto u odnosu na godinu prije.