Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Radovi na obnovi dvorca Erdödy

Jastrebarsko će dobiti novi kulturno-turistički centar

Foto: Jastrebarsko
U tijeku su i restauratorski radovi na pojedinim elementima koji su sačuvani na dvorcu, a sve s ciljem očuvanja izvornih građevnih elemenata iz 17. i 18. stoljeća

Radovi na obnovi dvorca Erdödy u punom su zamahu, a po završetku Jastrebarsko će dobiti novi kulturno-turistički centar, najavljuju u Gradskoj upravi. Prijavljen je, naime, projekt opremanja dvorca, čime se otvaraju i mogućnosti za dodatne sadržaje, kao što je posjetiteljski i interpretacijski centar kulture, povijesti i glazbe. Radove na dvorcu obišao je gradonačelnik Zvonimir Novosel sa suradnicima te i ovom prilikom istaknuo kako je riječ o iznimno zahtjevnom projektu, financijski, ali i provedbeno. Naglasio je da je dvorac najvažniji kulturni spomenik u Jastrebarskom i njegova je obnova od iznimne važnosti za grad.

– U ovom projektu nailazimo na brojne prepreke, no dosad smo ih sve uspješno savladavali, a tako će biti i nadalje. Podsjetio bih kako je sama priprema projekta trajala više od 12 godina, kako smo se borili s nizom administrativnih zavrzlama, zbog čega je i sam početak radova kasnio te kako nam je vrijednost radova zbog globalne situacije porasla dvostruko – rekao je Z. Novosel.

Kristijan Škoc je u ime Upravnog odjela koji provodi europske projekte naglasio kako su se radovi do sad u najvećoj mjeri odnosili na ojačanje temelja i temeljnog tla, kao i ojačanje dijela nosivih elemenata konstrukcije – zidova i svodova. – U sljedećoj fazi gradit će se podzemni armiranobetonski spremnici za strojarsku opremu, slijedi injektiranje vanjskog kamenog ziđa, a uskoro i montaža kranova kako bi se moglo započeti s rekonstrukcijom krova – pojasnio je Škoc. U tijeku su i restauratorski radovi na pojedinim elementima koji su sačuvani na dvorcu, a sve s ciljem očuvanja izvornih građevnih elemenata iz 17. i 18. stoljeća.

JASTREBARSKO Za predstavu "Tko je ukrao malu balerinu" tražila se karta više JAVNA ODVODNJA Četrdeset posto korisnika više ne treba septičke jame JASTREBARSKO Novi klinci na starom valu rock`n`rolla