Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JAVNA ODVODNJA

Četrdeset posto korisnika više ne treba septičke jame

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Do početka ožujka ukupno izvedeno 429 priključaka od planirana 1074

Interni priključci na sustav javne odvodnje izvode se sredstvima Grada Jastrebarskog i Voda Jastrebarsko, a za kućanstva su sufinancirani u iznosu od 80 do 100 posto. Do početka ožujka ukupno je izvedeno 429 kanalizacijskih priključaka, od ukupno planirana 1074, odnosno njih 40 posto. Vode Jastrebarsko javnom su nabavom ugovorile radove spajanja interne odvodnje korisnika na sustav javne odvodnje, i to tako da se spajaju kućni izvodi do kanalizacijskog priključka koji je sagrađen EU projektom aglomeracije Jastrebarsko. Izveden je dio priključaka u Zagrebačkoj ulici u Jastrebarskom, Novakima Petrovinskim, Donjoj Reki, Volavju, Gornjoj Reki, Domagoviću, Prhoću i Gornjem Desincu, a nastavljaju se i u Gornjem i Donjem Izimju te Petrovini. Kad se projekt završi na kanalizacijsku mrežu bit će priključeno 97 posto stanovništva na mjestima gdje je sagrađena mreža odvodnje, odnosno ovim se projektom stvara novih 4000 korisnika.

Vode Jastrebarsko napominju kako od ukupnog broja korisnika koje će se priključiti na području aglomeracije njih oko 35 ima objekt, odnosno izvode iz objekta na koti nižoj od javne odvodnje, te će se kanalizacija za te korisnike prepumpavati putem manjih crpnih agregata koji će biti ugrađeni u interna kanalizacijska okna. Nabavku crpki zajedno s oknom, te izvedbu radova iskopa za okno s crpkom, ugradnju okna i crpke te izvedbu spoja na sustav odvodnje izvest će i financirati Vode Jastrebarsko. Gradnjom kanalizacijskog priključka koja je izvedena zahvaljujući projektu EU, korisnici sustava javne odvodnje postaju i obveznici plaćanja te usluge, ako žele sami izvesti interni sustav odvodnje (kućni izvod) ili odustati od sufinanciranja, dužni su svaki mjesec prazniti septičku jamu prema važećem cjeniku, što ih ne oslobađa plaćanja javne odvodnje, napominju. Nakon ishođenja uporabne dozvole za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, korisnici postaju i obveznici plaćanja usluge pročišćavanja.

– Pročišćavanje otpadnih voda naša je zadaća zbog očuvanja pitke vode kao najvažnijeg resursa, u skladu s direktivama EU, ali to podrazumijeva i nove obaveze, odnosno plaćanje novih usluga. Cijena nove usluge pročišćavanja bit će iskazana na računima nakon puštanja i preuzimanja pročistača, a očekuje se u ožujku – ističe direktor Voda Jastrebarsko Mario Brnabić. Na temelju izračuna nove cijene vodnih usluga na koju utječu i globalna događanja, cijena vode rast će 0,66 eura po prostornom metru, kada bude uključena i cijena nove usluge pročišćavanja. Cijena vode posljednji je put mijenjana 2012. godine, a od tada su, pojašnjavaju, zabilježena višestruka povećanja svih troškova, od troškova benzina, željeza, betona, plastike, električne energije i plina do goriva. Svi ti troškovi utječu na formiranje cijene. 

JASTREBARSKO Novi klinci na starom valu rock`n`rolla alkohol ISTRAŽIVANJE Velika većina anketiranih učenika probala je piti alkohol JASTREBARSKO Obnovit će se više od 50 kilometara prometnica