Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
ISTRAŽIVANJE

Velika većina anketiranih učenika probala je piti alkohol

alkohol
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Provedeno online istraživanje u osnovnoj i srednjoj školi u Jastrebarskom

U gradu Jastrebarskom provode se dva europska projekta “ZAMAh – Zajedno za mentalno zdravlje” (pod voditeljstvom udruge Ježeva kućica) i “Frontline Politeia – Take prevention science training to the substance use and crime prevention frontline”. U sklopu projekta “Frontline Politeia”, čija je voditeljica za Hrvatsku prof. dr. Martina Ferić, istraživačice iz Laboratorija za prevencijska istraživanja, Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, provele su online istraživanje u osnovnoj i srednjoj školi u Jastrebarskom. Svrha istraživanja bila je istražiti rizične i zaštitne čimbenike u različitim okruženjima iz perspektive mladih, kao i rizična ponašanja mladih grada Jastrebarskog s ciljem izrade Akcijskog plana Vijeća za prevenciju grada Jastrebarskog.

U istraživanju su sudjelovale jedna osnovna i jedna srednja škola iz Jastrebarskog. Sudionici istraživanja bili su učenici od petog do osmog razreda redovne osnovne škole te učenici od prvog do četvrtog razreda redovne srednje škole.

Ukupno je u istraživanju sudjelovao 491 učenik (51 posto osnovnoškolaca i 49 posto srednjoškolaca). Prema spolu, u istraživanju je sudjelovalo 44,6 posto mladića te 52,1 posto djevojaka, dok se 3,3 posto učenika nije željelo izjasniti po pitanju spola. Rezultati istraživanja pokazali su da je velika većina ispitanih učenika već probala alkohol, a manji dio njih i marihuanu. Zabrinjavajući su i podaci o velikom broju učenika koji su svjedočili vršnjačkom nasilju, a kada se govori o mentalnom zdravlju učenika, vidljiva je prisutnost internaliziranih problema, prisutan je osjećaj bezvoljnosti i tuge, a u određenom postotku i depresije.

JASTREBARSKO Obnovit će se više od 50 kilometara prometnica OBJAVLJENA KORISNA KARTA Uz pomoć europskih sredstava saniraju se lokalne prometnice Za crkvu sv. Nikole i kapelu Svetog Duha osigurano je više od dva milijuna eura Novcem EU obnovit će se jaskanska crkva sv. Nikole i kapela Svetog Duha