Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Najavljen program XI. Rimskih dana u Vinkovcima

Jedinstven prikaz starih Cibala, od gladijatora do delicija

Organizatori su najavili bogat program i tijekom ovogodišnjih Rimskih dana koji su postali napoznatija proljetna manifestacija
Foto: Grad Vinkovci

Od 14. do 16. lipnja u Vinkovcima se pod geslom "Oni za kojima uzdišu djevojke" održavaju XI. Rimski dani. Rimski dani, kao najveća vinkovačka proljetna manifestacija, u ovogodišnjem izdanju tematski su posvećeni sportašima čije su vještine i u antičko doba, baš kao i danas, izazivale divljenje navijača i uzdahe ljepšeg spola.

– I ovoga puta potrudili smo se pripremiti zanimljiv, zabavan i edukativan program za sve uzraste pa će tako svi koje put nanese u Vinkovce moći doživjeti jedinstven prikaz života starih Cibala, probati ukusne delicije onoga doba, sudjelovati u brojnim radionicama i dječjim igraonicama, mimohodu rimskih legija i uzbuđenju pravih gladijatorskih borbi. Rimski dani manifestacija su kakvom se malo gradova može pohvaliti – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Govoreći o programu, rekao je i kako je u subotu 15. lipnja u planu zajedničko gledanje utakmice na velikom ekranu i navijanje za hrvatske nogometne gladijatore protiv njihovih španjolskih protivnika. Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić rekao je kako su inicijalno u središtu glavne teme trebali biti gladijatori jer su oni bili sportske zvijezde rimskog doba, ekvivalent suvremenim nogometašima.

– I dalje će biti prisutni gladijatori, ali predstavit ćemo i druge rimske sportove s loptom. Moderni nogomet ukorijenjen je u dvije grčko-rimske igre. Episkiros je grčka igra koja se igrala rukom i cilj joj je bio prebaciti loptu preko protivnika u vanjsko polje. Svaka ekipa imala je po 12 ili 14 članova i igra je bila iznimno nasilna, slična ragbiju ili američkom nogometu. Rimska verzija zvala se harpastum, cilj je bio ne dati protivniku da loptu prenese na svoju polovicu terena, svi zahvati bili su dozvoljeni, a brojni autori tu igru opisuju kao iznimno atraktivnu, ali opasnu i nasilnu – rekao je Vulić.

Direktorica vinkovačke Turističke zajednice Martina Matković rekla je kako je interes lokalnih i nacionalnih udruga i društva za Rimske dane sve veći kao i da ih se puno želi priključiti i prezentirati svoju ponudu i vještine koje se temelje na antici i poglavito rimskom razdoblju. 

Mališani su okupljenima pokazali svoje pripremljene maske, a pri tome su recitirali i plesali Cvjetni korzo Djeca iz vrtića Eden osvojila izlet u zoološki vrt i McDonald's storyeditor/2024-05-17/Festival_2.jpg Festival dječjih vrtića Sudjelovalo oko 700 mališana iz 26 vrtića s područja županije storyeditor/2024-05-20/Revija_4.jpg U sklopu revije održane su i utrke 1. kola Croatia kupa Natjecatelji u jednopregu i dvopregu stigli iz cijele zemlje