Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Inovativni, zabavni, kulturno-umjetnički i edukacijski sadržaji

Jedinstven spoj tradicije i modernih glazbenih sadržaja u gradu tamburaša

storyeditor/2024-04-19/PXL_120424_112951078.jpg
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Svojim je dolaskom otvorenje uveličao i predsjednik Zoran Milanović, koji je istaknuo kako se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti tako velikim projektom i tako impozantnom građevinom kao što je Tvrđava Brod
U Slavonskom Brodu svečano otvoren 4,3 milijuna eura vrijedan interpretacijski centar "Kuća tambure – slavonska notna bajka"

U gradu koji ima najstariju folklornu manifestaciju u Slavoniji "Brodsko kolo", tambura je dobila još jedno priznanje. Na prostoru površine gotovo 2500 četvornih metara u Tvrđavi Brod svečano je otvoren jedinstven interpretacijski centar "Kuća tambure – slavonska notna bajka". Posvećen je tradicionalnoj tamburaškoj glazbi i hrvatskom glazbenom instrumentu koji je na poseban način utkan u povijest Slavonije i ovdašnjeg stanovništva.

Simbol Slavonije

Mjesto je to u kojem će se stvarati inovativni, zabavni, kulturno-umjetnički i edukacijski sadržaji. Obuhvaćeni su suvremeni audiovizualni sadržaji, polivalentna koncertna dvorana, glazbeni studio, majstorska radionica te suvenirnica.

Kuća tambure na poseban i suvremen način čuvat će tradicionalnu slavonsku tamburašku glazbu i tako oživljavati nematerijalnu kulturnu baštinu. Projekt je vrijedan 4,296.585,80 eura, pri čemu je iz EU fondova sufinancirano 3,652.097,85 eura, a iz gradskog proračuna osigurano je 644.487,95 eura.

Domaćini nisu krili ponos što su prvi otvorili objekt posvećen isključivo tamburi jer Slavonija je kolijevka tamburice, a Slavonski Brod grad tamburaša. Gradonačelnik Mirko Duspara istaknuo je kako se radi o projektu koji nije važan samo za grad i županiju, nego i za kulturu cijele Hrvatske, pa i šire.

Svojim je dolaskom otvorenje uveličao i predsjednik Zoran Milanović, koji je istaknuo kako se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti tako velikim projektom i tako impozantnom građevinom kao što je Tvrđava Brod
Foto: Slavonski Brod Svojim je dolaskom otvorenje uveličao i predsjednik Zoran Milanović, koji je istaknuo kako se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti tako velikim projektom i tako impozantnom građevinom kao što je Tvrđava Brod

– U Kući tambure podsjećat ćemo naše mlade što znači tamburica. Naš grad s ponosom može reći da od stotinu tamburaša koji svake godine održi koncert u Lisinskom više od jedne četvrtine dolazi iz Slavonskog Broda. To dovoljno govori koliko je velika ljubav prema tamburici u ovom gradu – rekao je Duspara.

Svojim je dolaskom otvorenje uveličao i predsjednik Zoran Milanović, koji je istaknuo kako se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti tako velikim projektom i tako impozantnom građevinom kao što je Tvrđava Brod.

– Ovo je zamašan, velik projekt i na tome vam čestitam. Neka zabruje tambure u transu, u lijepom, kreativnom transu koji spaja ljude i drži ih na istoj, ljudskoj frekvenciji. Ljudi koji sviraju tamburu davno su se lišili oružja, ne nose ga za pasom jer im ne treba i žive miran život – poručio je Milanović.

Više od glazbe

Tamburica je Slavoncima uvijek značila više od glazbe, s njome se ovdje rađa i umire. Obilaskom postava posjetitelji se upoznaju s poviješću toga glazbenog instrumenta, starim i suvremenim sustavima tambure, tamburaškim orkestrima, tamburom u školstvu kao i tradicijskom kulturom Slavonije.

Zadatak centra nije samo očuvanje glazbenog stvaralaštva, nego i promocija tambure kao simbola regije te poticanje stvaralaštva inovativnih kulturno-umjetničkih, edukativnih i drugih sadržaja.

Briga o Kući tambure prepuštena je Galeriji umjetnina, a vodit će je kao kustosica Ira Panthy. Radno je vrijeme dvokratno, od ponedjeljka do subote 10 do 14 i od 18 do 20 sati. Ulaznica za Kuću tambure za posjetitelje u grupi iznosi tri eura, obiteljska je 10 eura, a pojedinačna pet eura.

storyeditor/2024-04-19/smz_b_slager_obrtnici.jpeg Potpisani ugovori i sporazum Županijska potpora tradicijskim obrtnicima i HGSS-u storyeditor/2024-04-19/WhatsApp-Image-2024-04-13-at-13_50_52.jpeg Osim oborinske odvodnje, riješili i kolne prilaze i zelene površine Problem s poplavljenim podrumima u Josipovcu odlazi u zaborav Usvojen je proračun Virovitičko-podravske županije za 2024. godinu koji iznosi 74.770.000 eura. Župan Igor Andrović osvrnuo se na dio najznačajnijih projekata koji su završeni u godini na izmaku Analiza proračuna Virovitičko-podravska županija lider po izdvajanju za obitelj i djecu