Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Jedna geotermalna bušotina može grijati otprilike 35.000 m2 staklenika

Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić
Foto: Grad Vinkovci
Iduće godine očekuje se početak izrade bušotine. Proizvodnja energije na ovakav način funkcionira neprestano, neovisno o vanjskim uvjetima, a troškovi su stabilni i dugoročno predvidljivi

Agencija za ugljikovodike i CROSCO, naftni servisi, d.o.o. potpisali su ugovore za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Cilj ovog projekta je potvrditi geotermalni potencijal koji se može iskoristiti u toplinarstvu spomenutih gradova.

Sredstva osigurana

– Sjajne vijesti stižu nam iz Agencije za ugljikovodike, sredstva su osigurana i već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine. Vjerujem kako će rezultati tih završnih istraživanja biti onakvi kakve i očekujemo te da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju naših geotermalnih potencijala. Prvenstveno tu mislim na mogućnosti u toplinarstvu, ali ne smijemo zaboraviti ni na proizvodnju električne energije, smanjenje troškova gospodarstvenicima te poljoprivrednu proizvodnju – rekao je ovim povodom zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Dodaje kako je vinkovački kraj tradicionalno ratarski te da im se uz geotermalne izvore otvaraju mogućnosti proizvodnje visoko dohodovnih kultura u staklenicima. Prema njegovim riječima, jedna bušotina može biti dostatna za grijanje otprilike 35.000 m2 staklenika jer proizvodnja energije na ovakav način funkcionira neprestano, neovisno o vanjskim uvjetima, a troškovi su stabilni i dugoročno predvidljivi.

Iz Grada Vinkovaca navode kako su tijekom 2023. godine obavljena geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike na šest lokacija (Osijek, Vinkovci, Vukovar, Zaprešić, Sisak i Velika Gorica), a nakon analize rezultata istraživanja se nastavljaju na četiri lokacije obuhvaćene potpisanim ugovorima. Izradom i testiranjem bušotina Crosco će utvrditi potencijal iskorištavanja geotermalne vode i parametre nužne za privođenje bušotina proizvodnji, prvenstveno za toplinarstvo. Početak pripremnih radnji za izvođenje operacija očekuje se do kraja 2024. godine, dok je početak bušenja prve bušotine planiran do proljeća sljedeće godine.

– Ukupna vrijednost ugovora je 39,7 milijuna eura. Za potrebe istraživanja geotermalnih potencijala u Vinkovcima, konkretno, za izgradnju istražne geotermalne bušotine koja bi u konačnici trebala potvrditi velike mogućnosti grada na Bosutu kada je ovaj obnovljivi izvor energije u pitanju, osigurano je gotovo 10 milijuna eura – rekao je Romić.

Velike mogućnosti

Napomenuo je kako ovaj, ali i slični projekti, donose puno benefita svim građanima Vinkovaca što će u konačnici rezultirati nižim računima, kvalitetnijim životom kao i onda mogućnosti da se sredstva ulažu u neke druge projekte. U konačnici pazi se i na prirodu i čist zrak što s promjenom klime postaje sve važnije.

– Obnovljivi izvori su budućnost koja je već sveprisutna i uskoro će, siguran sam, takav način korištenja energije biti obavezan i neizbježan. Geoterma nije jedino čime se bavimo jer nastavljamo i s pričom koja se odnosi na korištenje energije iz vodika, kao i s postavljanjem solarnih elektrana, a kako bismo maksimalno iskoristili sve mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima koja će u sljedećem periodu za ovakve potrebe biti sve izdašnija – zaključio je Romić.

Organizatori su najavili bogat program i tijekom ovogodišnjih Rimskih dana koji su postali napoznatija proljetna manifestacija Najavljen program XI. Rimskih dana u Vinkovcima Jedinstven prikaz starih Cibala, od gladijatora do delicija Mališani su okupljenima pokazali svoje pripremljene maske, a pri tome su recitirali i plesali Cvjetni korzo Djeca iz vrtića Eden osvojila izlet u zoološki vrt i McDonald's storyeditor/2024-05-17/Festival_2.jpg Festival dječjih vrtića Sudjelovalo oko 700 mališana iz 26 vrtića s područja županije