Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
KARLOVAC

Karlovac ovog ljeta dobiva prvo hrvatsko ‘virtual reality’ kino

1/2
Foto: Karlovac
Kino Edison sagrađeno je 1920. godine, a sada je potpuno obnovljeno i pretvoreno u multimedijski centar

Karlovčani će ovoga ljeta napokon ponovno imati svoje kino, i to jedinstveno u Hrvatskoj, budući da će to biti prvo hrvatsko VR, odnosno ‘virtual reality’ kino. Omiljeno Kino Edison, Karlovčani, naime, imaju još od 1920. godine, i bilo je to drugo najstarije namjensko, moderno kino u Hrvatskoj sa čak 640 mjesta, koje je zaštićeno i kao kulturno-povijesni spomenik grada, no vrijeme je učinilo svoje i zgrada je niz godina propadala, vapeći za obnovom.

Ugrađen lift

Zahvaljujući projektima ‘ITU – Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina Edison i Revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu’, čija je provedba započela 6. travnja i 2. studenog 2021., Kino Edison prerasta u multimedijalni centar za filmske i kulturno-turističke sadržaje.

Obnova kultnog karlovačkog kina stoji 5 milijuna eura, za njegovo opremanje bit će utrošeno još 1,1 milijun eura, od čega je 85 posto financirano iz EU fondova, dok se ostatak ravnomjerno dijeli na Grad Karlovac i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Partneri Grada u realizaciji ovog projekta kroz osmišljavanje brojnih sadržaja su Gradsko kazalište Zorin dom, Udruga Kinoklub Karlovac i Turistička zajednica grada Karlovca

– Zgrada će imati veliku kinodvoranu s 200 mjesta, mobilnim tribinama i galerijom, zatim malu dvoranu sa 40 sjedala, lift do potkrovlja, a čitav je objekt u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. U prizemlju, kao i nekada, bit će kafić, suvenirnica, kokičar, dok će na prvom katu svoj ured imati ravnatelj, a bit će tu i izložbeni prostor i toalet za osobe s invaliditetom. U potkrovlju se uređuje multifunkcionalni i coworking prostor za rad udruga i drugih institucija vezano za poslove audio-vizualne umjetnosti. Kako je riječ o prvom VR kinu, gledatelji će na raspolaganju imati i 70 VR naočala. Kino Edison bit će doista jedinstven prostor gdje će se, osim u uživanju u filmskim projekcijama, održavati i razni kongresi, konferencije, radionice, festivali u suradnji s Kino klubom Karlovac i drugim institucijama i zainteresiranim tvrtkama. Djeca iz škola diljem Hrvatske moći će dolaziti u posjet, naučiti nešto o Karlovcu gledajući edukativne filmove o povijesti grada, njegovim povijesnim ličnostima i znamenitostima. Čitav prostor moći će se iznajmljivati – pojašnjavaju u Gradu Karlovcu.

Duža zgrada

Novi Edison neće biti sadržajem, ali ni izgledom kao stari budući da je zgrada produžena za 4,7 metara kako bi se dobila veća pozornica, ali i zbog operativnog dijela koji je potreban za pozornicu i platno, pa će taj prostor sada imati 2151 četvorni metar. Novost je i spomenuto dizalo te pristupačnost osobama s invaliditetom.

– Povezat ćemo kulturnu baštinu, audio-vizualnu i scensku umjetnost primjenom modernih tehnologija, a od Edisona stvoriti središte festivalskih sadržaja, obrazovnog i konferencijskog turizma – najavio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca. I okolni park i terasa ispred kina, koja je bila također kultno mjesto okupljanja Karlovčana, bit će ponovno uređena za ugostiteljsku djelatnost. Iz Grada najavljuju: zahvaljujući zabavnim i edukativnim sadržajima Karlovac i Edison pozicionirat će se na kulturno-turističkoj karti Hrvatske čime će biti ostvareni pozitivni društveni i gospodarski efekti njegova uređenja.

KARLOVAC Hrvatski dom uskoro obnovljen, s modernim fotonaponskim crijepom KARLOVAC Od novih instalacija do kina, novih vrtića, igrališta, nogostupa KARLOVAC Obnova u karlovačkoj Zvijezdi za novi sjaj najstarijeg dijela grada