Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
KARLOVAC

Hrvatski dom uskoro obnovljen, s modernim fotonaponskim crijepom

1/2
Foto: Karlovac
Kultno mjesto izlazaka brojnih generacija Karlovčana napokon u obnovi vrijednoj 4,4 milijuna eura

Hrvatski dom bio je kultno mjesto izlazaka za mnoge generacije Karlovčana koji su baš u njemu slušali prve rock-koncerte, zaljubljivali se, izlazili i družili se. Zato su mnogi s radošću dočekali vijest da je i Hrvatski dom jedna od pet javnih zgrada zaštićene kulturne baštine, za čiju je sanaciju nakon oštećenja u potresu Grad Karlovac dobio sredstva iz Fonda solidarnosti i s Ministarstvom kulture i medija potpisao ugovor o konstrukcijskoj obnovi vrijedan 4,4 milijuna eura. Skele već okružuju zgradu, radovi su u tijeku; do kraja lipnja bit će gotova konstrukcijska obnova u sklopu koje će Hrvatski dom, među prvima u zemlji, imati i novi fotonaponski crijep pa će postati i energetski učinkovitiji.

Solarni paneli na objektu

– Prošle godine završeni su istražni radovi i projektiranje, nakon čega je provedena javna nabava za izvođača radova; AB gradnju. Posla je puno, izvodi se drenaža, uređuje okolni teren, ojačavaju svi temelji, bit će postavljena nova armirano-betonska podna ploča, bit će uklonjeni pojedini postojeći zidovi i izvedeni novi, provest će se sanacija pukotina injektiranjem, zatim izrada kompletnog krovišta koje će imati fotonaponski crijep što je posebnost na ovakvim zgradama u Karlovcu i Hrvatskoj – kazala je Ana Hranilović Trubić, pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca. Po riječima Davora Trupkovića, glavnog konzervatora Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, postavljanje fotonaponskog krova predviđeno je i na Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a u pripremi je i projekt u Rijeci.

– Ovaj projekt je malo različit u odnosu na sve druge koji se tiču samo statičke, odnosno konstrukcijske obnove iz Fonda solidarnosti. Pozicija Hrvatskog doma koji ima smjer sjever-jug je idealna, tako da obje krovne plohe mogu biti adekvatne za postavljanje solarnih panela, ali ne kakve ste navikli gledati; ovo je nova metoda i nove tehnike, u obliku ploča. U samom oblikovanju solarnih panela postoji mogućnost da se veliki dio električne energije i solarne energije iskoristi. Ministarstvo kulture i medija i Grad Karlovac ovaj projekt osmislili su kao jedan od nekoliko u Hrvatskoj koji će već sada biti implementirani, kroz razradu projektne dokumentacije koja je pripremljena za cjelovitu obnovu Hrvatskog doma – najavio je D. Trupković.

Nezavisna kultura

Nakon konstrukcijske, kultnu karlovačku zgradu čeka cjelovita obnova. A ona je, kao i organiziranje sadržaja koji će u Hrvatskom domu biti, dio projekata financiranih iz ITU mehanizma.

– Iskreno valja reći da nam ovaj dio radova koji će se odraditi u sklopu konstrukcijske obnove otvara prostor da ostane više novca u ITU-u i zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija što su uzeli ovaj naš projekt s posebnom pažnjom. Mislim i da će se vezano za projektnu dokumentaciju cjelovite obnove otvoriti neka dodatna suradnja. Po pitanju kulturne infrastrukture, onog trenutka kad Hrvatski dom bude u funkciji, i mi u Karlovcu bit ćemo posebni. Zorin dom, uskoro Edison, a onda još i Hrvatski dom zaista će biti vrijedni prostori gdje će se moći razvijati institucionalna i neinstitucionalna kultura. Tu prije svega mislim, kad je riječ o Hrvatskom domu, na nezavisnu kulturnu scenu koja je dosta jaka i koja iščekuju završetak obnove doma. Karlovac će u idućih godinu-dvije, o rokovima je sad nezahvalno govoriti, imati jednu zaista prekrasnu kulturnu priču u gradu – dodao je gradonačelnik Damir Mandić.

KARLOVAC Od novih instalacija do kina, novih vrtića, igrališta, nogostupa KARLOVAC Obnova u karlovačkoj Zvijezdi za novi sjaj najstarijeg dijela grada STAMBENO PITANJE Velik interes građana za kupnju POS-ovih stanova u Karlovcu