Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
KARLOVAC

Od novih instalacija do kina, novih vrtića, igrališta, nogostupa

Foto: Karlovac
Karlovac ove godine ima najveći broj otvorenih gradilišta u zadnjih nekoliko desetljeća; samo gradski odjel gradnje ima proračun od 29 milijuna eura

Grad Karlovac jedan je od uspješnijih gradova po broju i brzini izdavanja građevinskih dozvola s obzirom na veličinu i broj djelatnika koji rade na tim poslovima, smatra Vesna Ribar, pročelnica karlovačkog Odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja.

– Lani je kroz sustav e-dozvole zaprimljeno 1486 novih predmeta, a riješeno njih 1582 zajedno s onima iz prijašnjih godina. Izdano je 215 građevinskih dozvola, a prijavljen je početak čak 188 investicija u gradu – iznosi argumente pročelnica Ribar i dodaje da je u tijeku i digitalizacija svih akata; od rujna do kraja godine digitalizirano ih je čak 17.000.

Dva nova vrtića

– Preduvjet za realizaciju bilo koje ideje i projekta su prostornoplanski dokumenti. Trenutačno imamo 21 važeći prostorni plan u Karlovcu, najveći se odnose na UPU Luščić i ŠRC Korana. Lani smo donijeli i više planova nego što smo planirali. Među njima su i dva koja su financirali privatni investitori, i to za Pivovaru i Poslovnu zonu Gornje Mekušje, II. etapa. Radi se i na urbanoj regeneraciji dijela Gaze, gdje bivše vrtove planiramo pretvoriti u novi moderni kvart sa zelenim predznakom. Tu je i projekt koji se odnosi na preduvjete za izradu urbanističkog plana i uređenja Borlin-Kupa, a tijekom prosinca završeno je javno savjetovanje i odrađen je jedan preduvjet za izradu samog plana i razvoja dijela kvarta Borlin i dijela kvarta GČ Dubovac – kazala je pročelnica V. Ribar.

U budućnosti će se urbanističkim natječajem rješavati i plato kod Autobusnog kolodvora, gradnja novog kolosijeka pruge, nadzemne garaže, pasaža, trga i nebodera u Nazorovoj.

Da je Karlovac ove godine veliko gradilište, kakvo nije bilo unazad nekoliko desetljeća, svjedoči i budžet Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša grada Karlovca koji u 2023. godini iznosi 29 milijuna eura, što je nikad veći proračun kojim će raspolagati taj upravni odjel.

– To znači da ćemo ove godine imati najveći broj otvorenih gradilišta i radova u Karlovcu. Nastavljamo s radovima koje smo započeli 2022. te otvaramo mnoga nova gradilišta. Osim velikih infrastrukturnih projekata, držimo se i principa da uredimo barem jedan okoliš neke zgrade, izgradimo jedno novo parkiralište, pokušamo ili rekonstruirati ili izgraditi novo sportsko ili dječje igralište te ulagati u naše vrtiće. Zato nakon rekonstrukcije vrtića u gradu ove godine počinje izgradnja dva nova vrtića; u Rečici i u Lušiću, čija sredstva su osigurana iz nacionalnog plana otpornosti i oporavka – pojasnila je pročelnica Ana Hranilović Trubić.

Ove godine bit će nastavljeno uklanjanje ruševnih objekata na području bivše vojarne u Luščiću gdje će biti izgrađen vrtić kakav grad još nema – zeleni i digitalni. Sva oborinska voda skupljat će se na krovu i ona će se koristiti kao tehnološka voda. Na krovu će biti postavljena sunčana elektrana koja će proizvoditi električnu energiju za potrebe samog vrtića.

– Ove će godine biti dovršena izgradnja kina Edison, a idemo i u konstrukcijsku obnovu Osnovne škole Dragojle Jarnević za što je Grad osigurao sredstva od Ministarstva znanosti. Trenutačno je u tijeku projektiranje, a nakon toga počinju i radovi. Očekuje nas i energetska obnova zgrade JVP-a Karlovac za što je Grad osigurao 40-postotno sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najvažniji, najveći i najskuplji je projekt Karlovac 2, odnosno poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Karlovac – Duga Resa i u ovoj godini se očekuje njegovo najveće intenziviranje budući da će raditi na području Male Švarče, Jamadolaske, Bohinjske, Skadarske, Baščanske i Triglavske ulice, Donje Švarče, Drežnika i Zvijezde. Tu je i rekonstrukcija mosta na Rakovcu, gradnja parkirališta u Ulici kralja Zvonimira i u Žumberačkoj ulici, a uredit ćemo i četiri igrališta; u Modrušanovu parku, Hrnetiću, Cerovcu Vukmaničkom i Gornjim Stativama. U ovoj je godini planirana i sanacija odlagališta otpada na Ilovcu – navela je pročelnica A. Hranilović Trubić.

Učinkovita rasvjeta

Gradska služba za javnu nabavu odradila je veliki posao kako bi se ovi projekti mogli realizirati.

– Prošla je godina za službu koju vodim bila najplodnija. Proveli smo 110 postupaka javne nabave za gradske odjele ukupne vrijednosti 188 milijuna kuna (gotovo 25 milijuna eura) što je financirano iz gradskog proračuna, nacionalnih i sredstava Europske unije. Lani su provedene i tri objedinjene nabave za čitav gradski sustav – opskrbu električnom energijom, plinom i lož-uljem. Ove godine provodi se nabava ukupne procijenjene vrijednosti 30,2 milijuna eura. Nabavljat ćemo javnu uslugu putničkog javnog prijevoza, a u pripremi je nabava uvećanja učinkovitosti javne rasvjete. To je ESCO model koji se ugovara na deset godina, a procijenjena vrijednost je 6 milijuna eura i trebao bi se plaćati iz ušteda – navela je samo neke od važnijih javnih nabava pročelnica Irena Grčić.

KARLOVAC Obnova u karlovačkoj Zvijezdi za novi sjaj najstarijeg dijela grada STAMBENO PITANJE Velik interes građana za kupnju POS-ovih stanova u Karlovcu Stanovi po Programu društveno poticane stanogradnje u Karlovcu bit će građeni na Dubovcu Poziv svima na javnu prezentaciju za kupnju POS-ova stana