Izbornik
Naslovnica Gradovi
Financijski mehanizam osmišljen za gradove

Karlovcu na raspolaganju 33 mil. eura; gradit će bazen, restoran...

U planu je obnova Starog grada Dubovca u kojem treba urediti prostore koji nisu u funkciji, zeleni pojas oko Starog grada s elementima zelene i plave infrastrukture, kao i prilaznu cestu Starom gradu
1/2
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Kroz ITU mehanizam do sada je Karlovac iskoristio više od 26 milijuna eura za četiri projekta

Grad Karlovac, kao veće urbano područje s još šest gradova i općina ušao je u skupinu gradova koja će iz ITU mehanizma povući sredstva i za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. Ministar regionalnog razvoja i fondova Šime Erlić, naime, nedavno je uručio čak 22 odluke o odabiru urbanih područja u kojima će se provoditi ITU mehanizam u idućem periodu, među kojima je i Karlovac.

Obnova Jelačić-placa
Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji uz pomoć njega provode integrirana ulaganja koja su u svojim strategijama razvoja urbanih područja definirali kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.

U novom financijskom razdoblju ITU mehanizma do 2027. godine Grad Karlovac ima na raspolaganju iznos od 33 milijuna eura. Obuhvat urbanog područja s Karlovcem kao središtem čine gradovi Duga Resa, Ozalj i Slunj te općine Krnjak, Cetingrad i Rakovica.

– Valja istaknuti rekonstrukciju Trga bana Josipa Jelačića s izgradnjom obilaznice Zvijezde kao obnovu stare gradske jezgre. S tim projektom će Zvijezda oživjeti, odnosno sam centar grada u svrhu unapređenja turizma i raznih kulturnih i društvenih događanja. Zatim je tu rekonstrukcija, opremanje i prenamjena zgrade Bosanskog magazina u Zvijezdi kao brownfield područja. Plan je Bosanski magazin prenamijeniti u restoran studentske prehrane i interpretacijski centar. Među ostalim projektima Grada Karlovca su i izgradnja i uređenje biciklističkih površina, izgradnja bazena te obnova Starog grada Dubovca u kojem treba urediti prostore koji nisu u funkciji, zeleni pojas oko Starog grada s elementima zelene i plave infrastrukture, kao i prilaznu cestu Starom gradu – pojasnila je Anita Trbuščić, pročelnica Službe za provedbu ITU mehanizma Grada Karlovca.

Uređeno kino Edison
Podsjetimo, kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u razdoblju 2021. do 2023. godine u gradu Karlovcu se realiziraju ukupno četiri projekta ukupne vrijednosti oko 26,5 milijuna eura, od čega su osigurana bespovratna EU sredstva u iznosu oko 20,6 milijuna eura. Sva su četiri projekta u provedbi, a njihov se završetak planira do kraja ove godine.

Radi se o projektu revitalizacije vrelovodne mreže u ukupnom iznosu gotovo 17,8 milijuna eura koji provodi gradska tvrtka Gradska toplana d.o.o., zatim o projektu rekonstrukcije nekadašnjeg kina Edison i njegove revitalizacije u funkciji pokretanja kulturnih i turističkih programa u Karlovcu. Posljednji projekt financiran ovim mehanizmom je projekt opremanja Experience centra Nikola Tesla ukupne vrijednosti oko 4,3 milijuna eura.

Grad Slatina već niz godina provodi više mjera pomoći kojima se pridonosi zadovoljavanju socijalno-životnih potreba građana Projektna prijava vrijedna 17.280 eura Zadržati mlade obitelji sufinanciranjem stanovanja U projektu je u svim fazama sudjelovalo više od sto žena, a uslugu je koristilo više od 300 krajnjih korisnika Nositelj projekta “Za snažnije žene i kvalitetniju starost” je Općina Klis Projekt Zaželi zaposlio je 29 žena koje su skrbile za 174 korisnika TRADICIJA bibliobusa u gradu Bjelovara, ali i na području velikog dijela Bjelovarsko-bilogorske županije, duga je 51 godinu, a bjelovarska knjižnica nastavit će je i s novim vozilom Novo vozilo bjelovarske knjižnice Dvije tisuće knjiga za bibliobus koji će pokrivati većinu županije