Izbornik
Naslovnica Gradovi Senj
Sastanak s gradskom upravom

Kineska tvrtka želi graditi vjetropark na području Senja

Sastanak o gradnji vjetroparka u Senju
Foto: Grad Senj
Prema planu gradnja bi trebala trajati dvije godine, a sam vjetropark bi se operativno koristio 23 godine

Održan je sastanak predstavnika tvrtke Norinco International (North China Industries Corporation) iz Kine i Grada Senja. Na sastanku su bili predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić i zamjenik načelnika Općine Brinje Milan Kolak.

Predstavnici tvrtke Norinco International obznanili su ideje i planove koje imaju o ulaganju u vjetropark Senj na području grada Senja i općine Brinje. Snaga vjetroparka iznosit će 156 megavata (39 turbina od 4 MW), a pokrivat će područje od 44.8 km2. Prema planu gradnja bi trebala trajati dvije godine, a sam vjetropark bi se operativno koristio 23 godine. Procijenjena je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, što će za proračune Grada Senja i Općine Brinje značiti značajna sredstva po osnovi vjetroenergetske rente ovisno o razmještaju turbina.

Što se tiče dosadašnjeg tijeka projekta, po izdanim građevinskim dozvolama Grad Senj i Općina Brinje obračunali su značajne doprinose. Predstavnici tvrtke najavili su otvaranje središnjice tvrtke u samom gradu Senju, a zainteresirani su i za daljnja ulaganja u projekte društvenog i šireg značaja, izvijestili su iz Senja.

Senj, potpisivanje ugovora Odvajanje otpada Potpisan ugovor o izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta