Izbornik
Naslovnica Gradovi
U Vinkovcima otvoren Mjesec hrvatske knjige 2023.

Knjižnice, kao vinkovačka, ključne su za opstojnost hrvatske kulture i pisane riječi

VINKOVAČKA knjižnica u rangu je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prema broju i raznolikosti usluga koje pruža i prostora koji se obraćaju različitoj publici, a ima fokus i na najmlađe
1/4
Foto: Grad Vinkovci
Ovo zdanje ostat će ovdje generacijama, pronositi ljubav prema knjizi, biti dnevni boravak grada Vinkovaca iz kojeg će niknuti neki novi književnici, inženjeri, liječnici.. Jer knjižnica zato i jest ovdje

Mjesec hrvatske knjige 2023., koji se održava pod motom "Nek ti riječ ne bude strana(c)", ove godine svečano je otvoren u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci koja je nedavno otvorena. Tim povodom Vinkovce je posjetila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila Mjesec hrvatske knjige, te rekla kako je vinkovačke knjižnica nadišla sva njena očekivanja.

Zajednički projekt
– Narodne knjižnice, kao što je vinkovačka, ključna su mjesta za opstojnost hrvatske kulture i pisane riječi. To je naš zajednički projekt. Osjećali smo da imamo dug prema Vinkovcima, prema toj knjižnici koja je izgorjela do temelja u Domovinskom ratu. Gradili smo je nacionalnim sredstvima i može se mjeriti s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu kada govorimo o broju djela i usluga koje nudi – rekla je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako je vinkovačka knjižnica u rangu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prema broju i raznolikosti usluga koje pruža i prostora koji se obraćaju različitoj publici, pri čemu NSK nema fokus na najmlađe, što je u Vinkovcima uspješno realizirano.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je resorna ministrica praktično bila dio tima koji je gradio knjižnicu.

– Ovo zdanje ostat će ovdje generacijama, pronositi ljubav prema knjizi, biti dnevni boravak grada Vinkovaca iz kojeg će niknuti neki novi književnici, inženjeri, liječnici jer knjižnica i jest zato ovdje. Obrazovanje ima velik značaj za svakog čovjeka, posebice za djecu i mlade koji potrebne informacije kojima će upotpuniti školsko gradivo mogu od sada pronaći i u iznimno modernoj i naprednoj gradskoj knjižnici koristeći se nizom alata i tehnologija koje nudi prostor ove kulturne ustanove – rekao je Bosančić.

Ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić kazala je kako su je od prvoga dana, otkako je novoizgrađena knjižnica otvorena, prepoznali građani. Prema njenim riječima, brojač posjeta pokaže da ju je dnevno posjećivalo više od tisuću osoba, tako da se novi slogan "Tvoj novi dom" u potpunosti opravdao.

Velik broj događanja
– Mislili smo, bit će to možda fenomen koji se dogodio prvog tjedna, međutim oni su svaki dan ovdje s nama, uče, zabavljaju se i učlanili su se pa je broj korisnika zaključno s 30. rujna već premašio ukupnu prošlogodišnju brojku članova. Sigurni smo kako će statistika ove godine biti i više nego ugodno iznenađenje. Građani Vinkovaca prepoznaju našu ustanovu kao mjesto u kojem mogu pronaći kvalitetne sadržaje. Nije to više samo knjiga već i cijeli niz multimedijalnih usluga koje nudimo – rekla je Lugić.

Na svečanosti otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 2023. govorila je i predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Višnja Cej, koja je rekla kako će se u sklopu te manifestacije u Hrvatskoj u idućih mjesec dana održati više od 2000 raznolikih kulturnih događanja. Najavljeno je kako se u Vinkovcima tijekom idućih mjesec dana očekuju književne večeri na Odjelu književnosti, Okrugli stolovi na Znanstvenom odjelu kao i razna druga događanja za sve generacije.

RADOVI obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u gradskim naseljima u kojima su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama Izgradit će se i rekonstruirati više od devet km mreže vodoopskrbe i odvodnje Gradonačelnik u obilasku radova: Projekt Aglomeracije dobro napreduje Centar mini atletike obuhvaća trim stazu za zagrijavanje, atletsku stazu duljine 100 metara, zaletište i jamu za disciplinu skok u dalj i troskok, bacalište za kuglu te najsuvremenije skakalište za skok u vis, svlačionice sa sanitarnim čvorovima Suvremeno atletsko borilište u Zaprešiću Otvoren Centar mini atletike, uređuje se i park za parkour U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji Preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom i ranom defibrilacijom Na novljanskom središnjem trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju