Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
koprivnica

Komunalac poziva građane da ne donose plastično cvijeće i lampione

Groblje u Koprivnici
Foto: Koprivnica
Od svibnja Komunalac postavlja spremnike za odvajanje biorazgradivog otpada, plastike i metala na svim mjestima za odlaganje otpada na groblju

Koprivničko groblje Pri Sv. Duhu kojim upravlja Komunalac, kao član Europskog udruženja značajnih povijesnih groblja (ASCE), obilježio je Tjedan upoznavanja groblja.

Ovogodišnje aktivnosti koje povezuju sva groblja u tom udruženju usmjerene su na održivost i borbu protiv klimatskih promjena, a koprivničko groblje uključilo se u aktivnosti postavljanjem spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te infoploča koje su postavljene na vidljivim mjestima. Već 15 godina na groblju postoje spremnici za odvajanje miješanog komunalnog otpada i spremnici za lampione, a od lanjskog prosinca iz miješanog otpada odvajaju se svi korisni i reciklabilni materijali. Od svibnja ove godine Komunalac postavlja spremnike za odvajanje biorazgradivog otpada, plastike i metala na svim dosadašnjim mjestima za odlaganje otpada.

Spremnici za baterije

Postavljeni su i spremnici za stare baterije na nekoliko lokacija. Izrađena je i informativna brošura o groblju kao dijelu udruženja ASCE te novostima o učinkovitijem odvajanju otpada koja se može pogledati na internetskim stranicama Komunalca.

Tjedan upoznavanja groblja bio je prigoda za građane da se prošeću grobljem i upoznaju njegovu zanimljivu povijest, a pri tome obrate pozornost na novi i napredniji sustav odvajanja otpada kojim svi zajedno smanjuju količine otpada koje se odlažu na odlagališta, a povećavaju količinu korisnog otpada koji će se reciklirati. Komunalac također poziva građane da plastično cvijeće zamijene teglama s prirodnim cvijećem.

– Prirodno cvijeće možete donijeti u staklenoj ili kamenoj vazi koja će uvijek biti tu za novo svježe cvijeće. Imate li za to prostora, sadnja cvijeća je ekološki najprihvatljivija za okoliš, a posađeno cvijeće ukrašavat će grob vaših najmilijih tijekom cijele godine. Posađeno cvijeće zahtijeva redovito zalijevanje, za koje možete iskoristiti kantu za zalijevanje koja se nalazi na gradskom groblju – ističu u Komunalcu.

Tvrtka se također zalaže za groblje bez plastike: "Odati počast mrtvima možemo i bez nepotrebnog gomilanja plastičnog otpada. Zato nekoliko savjeta: prirodno cvijeće umjesto plastičnog; zamijenite plastične lampione staklenima; plastične grobne vijence zamijenite prirodnima; palite voštane svijeće za vrijeme posjeta grobu."

Obilježavanje tjedna

Komunalac svake godine sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna upoznavanja groblja krajem svibnja i početkom lipnja. Cilj manifestacije je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih za nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Redovito se organiziraju edukativne šetnje grobljem te izložbe fotografija i slika u prostoru stare mrtvačnice (suradnja s osnovnim i srednjim školama, Povijesnim društvom Koprivnica te Muzejom grada Koprivnice). Gradsko groblje ima i online tražilicu pokojnika i raspored ispraćaja koji su ponajprije namijenjeni građanima za snalaženje na groblju i uvid u aktualne informacije.

Lado Prava glazbena poslastica Jazziana Croatica i ansambl Lado u Domoljubu Gradonačelnik Mišel Jakšić i čelnik Gradskog vijeća Ivan Pal KOPRIVNICA Više novca za umirovljenike, udruge, djecu i vrhunske sportaše Okrugli stol - potpora djeci Okrugli stol Povezivanje i potpora djeci u teškim situacijama